Preclíky

Vánoční svátky jsou za námi a mnozí z nás jak se říká ”nemůžou cukroví ani cítit”. Silvestr se blíží, proto jsem připravila recept na slané preclíky, které se skvěle hodí k novoročnímu přípitku. Můžete si upéct plnou mísu těchto preclíků a posypat je dle libosti třeba sýrem nebo kmínem. Já jsem preclíky posypala mořskou solí a mákem podle původního receptu.

Dříve se preclíky pekly hlavně o katolických slavnostech a postních dnech a věšely se ve světnicích, aby ochránily obyvatele a byla hojná úroda. Preclík se zaplétá do tzv. kruhu s křížem a má symbolizovat zkřížené ruce při modlitbě.

Nejčastěji se asi dělají tzv. louhové preclíky, které se namáčejí do vody s hydroxidem sodným. Tyto preclíky se vaří jen ve vodě, ne každý si ale asi troufne na chemický experiment. Povrch preclíků z tohoto receptu nebude tak hladký a lesklý, ale na chuti to nic nemění, jsou výborné.

Co budu potřebovat ( na cca 16 ks)

na těsto:

  • 450 g hladké mouky
  • 30 g droždí
  • 200 ml mléka
  • 60 g másla
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • citronovou kůru

na posypání:

  • mák
  • mořskou hrubou sůl

Jak na to

Do mísy odvážím mouku, přisypu sůl a nastrouhanou lžičku citronové kůry.

V 50 ml teplejšího mléka rozkvedlám droždí, až se úplně rozpustí. Do zbytku mléka přidám rozpuštěné máslo, žloutky a vše rozmíchám. Tuto směs naliji do mísy s moukou a přidám ještě rozpuštěné droždí.

Robotem vypracuji tuhé těsto, které se odděluje od stěn mísy a nelepí se. Těsto nechám kynout asi hodinu. Po vykynutí přesunu těsto na vál a rozkrájím na kousky po 50 g.

Z tohoto množství mi vzniknou střední preclíky 10 x 10 cm.

Každý kousek rukou vyválím na 1 cm tlustého hada, kterého zamotám do tvaru preclíku. Vytvarované preclíky nechám na vále ještě trochu nakynout.

Troubu předehřeji na 200 °C a nachystám si plech s pečícím papírem.

Když mi preclíky kynou, vodu v hrnci přivedu k varu a nakynuté preclíky vložím do vařící vody.

Preclíky vařím asi minutu, jen co se těsto nafoukne a ihned přendám pomocí naběračky na plech s pečícím papírem.

Preclíky posypu solí,mákem a plech vložím do rozehřáté trouby. Jak jsou preclíky tmavě zlatavé barvy a na pohnat tvrdší, plech vyndám a nechám preclíky vychladnout.

Výhoda preclíků je, že vydrží i několik dní po upečení stále dobré.

Tip

Preclíky se nesmí ve vodě vařit moc dlouho, jinak se převaří a těsto bude nedopečené i po upečení.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *