Rakvičky se šlehačkou

Jako malá jsem v cukrárně milovala rakvičky. Byly opravdu křehké a rozplývaly se na jazyku. Bohužel dnes se i z ekonomických důvodů do rakviček přidává příliš mouky, výsledkem čehož jsou rakvičky příliš hutné. Najít cukrárnu, kde mají rakvičky stále takové, na jaké jsem byla zvyklá, není snadné. Proto jsem se rozhodla, že si rakvičky začnu dělat sama – a to i přes svoje přesvědčení, že půjde o pracnou záležitost. Vůbec ne, je to snadné!

rak04

Co budu potřebovat:

  • 3 žloutky
  • 1 malé vejce
  • 200 g mletého cukru
  • Vanilkový cukr
  • Půl lžíce hrubé mouky
  • Smetana ke šlehání


Jak na to
Žloutky, jedno celé vejce, vanilkový cukr, mletý cukr a hrubou mouku šlehačem vyšlehám do husté pěny. Trvá to přibližně 15 minut. Mezitím si připravím formičky na rakvičky. Jelikož mám plechové, vymazávám rozpuštěným sádlem celou vnitřní část formičky až po okraj. Používám opravdu jen sádlo. Když jsem zkoušela vymazat formičky olejem, upečené rakvičky šly sice vyklopit, ale struktura spodní části nebyla tak pěkná. Dobře vymazané formičky plním vyšlehanou pěnou. Dávám ji jen do poloviny formičky. Pěna se při pečení nafoukne po okraj formičky a tím vznikne dutá rakvička s tenkým okrajem. Do předehřáté trouby na 180 až 200 °C dám plech s formičkami a přes dvířka pozoruji, jak se začne těsto nafukovat. Když je těsto těsně pod okrajem, ztlumím troubu na 70 °C a dál peču 2,5 hodiny. Mezi pečením neotvírám troubu! Po dopečení nechám rakvičky chvíli vychladnout a pak vyklopím. Stačí jen nahnout formičku a rakvička sama vypadne. Rakvičky ozdobím vyšlehanou šlehačkou.

Tip
Formičky na rakvičky mohou být plechové, silikonové nebo papírové – všechny druhy jsou k sehnání na e-shopech s cukrářskými potřebami. Já jsem zdědila starší plechové, které používám dodnes, nicméně chystám se tento recept doplnit článkem, ve kterém jednotlivé formičky vyzkouším a srovnám jejich výhody a nevýhody při přípravě rakviček.

Recept vychází na 20 ks rakviček, které se vejdou na jeden pečící plech.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *