Rebarborové muffiny

Rebarbora, botanickým názvem Reveň kadeřavá, je zelenina specifická pro svojí kyselejší chuť. To kvůli obsahu kyseliny šťavelové, která se nejvíce nachází v listech rostliny, a proto se konzumují jen řapíky rebarbory. Ty musejí být tepelně zpracované, v syrovém stavu může po požití velkého množství rebarbory dojít i k otravě, což byl problém například v první světové válce, kdy byly ke konzumaci doporučené i listy rebarbory. Pečené řapíky jsou zdraví neškodné a moučníkům dodávají svěží chuť. Rebarborové muffiny jsou velice jednoduchý a rychlý recept, jehož výsledek ale stojí za to.

CN1A4978

Co budu potřebovat
Na těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 130 g krupicového cukru
  • lžíce vanilkového cukru
  • 1/2 sáčku kypřícího prášku
  • špetka soli
  • 125 g másla
  • 5 lžic smetany ke šlehání
  • 2 vejce
  • 130 g stonků rebarbory

Na drobenku

  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • 3 lžíce cukru moučka
  • 3 lžíce rozpuštěného másla

Jak na to
Všechny suché suroviny na těsto dám do mísy a zamíchám. Máslo rozpustím, přidám do něj smetanu a vejce. Tuto směs vliji do suché směsi a krátce zamíchám, jen aby se vše spojilo. Rebarboru si očistím a nakrájím na malá kolečka. Nakrájenou rebarboru zapráším lžící mouky, aby v těstě při pečení neklesla a opatrně vmíchám do těsta.
Troubu si předehřeji na 170 °C. Vytvořím si drobenku z mouky, změklého másla a cukru. Těsto na muffiny plním do papírových košíčků do 3/4 jejich objemu. Takto naplněné papírové košíčky vkládám ještě do silikonových formiček, aby si udržely tvar. Muffiny naskládám na pečící plech a každý muffin posypu drobenkou. Dám péct na 20 minut do horkovzdušné trouby.

Tip
V průběhů sezóny lze rebarboru nahradit libovolným ovocem – jahodami, borůvkami, malinami, pokrájenými meruňkami, švestkami a jinými.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *