Rebarborový cheesecake

,

Sezóna rebarbory je zahájena a já jsme se jako každý rok těšila, co z ní zase upeču. Její využití je velké a tak rebarboru můžete využít do různých dezertu nebo moučníku, kam se jinak přidává různé ovoce. Rebarbora má jen jednu podmínku – musí se tepelně zpracovat.

Chuť rebarbory jsem si hodně oblíbila a o to víc mě mrzí, že má tak krátkou vegetační dobu. V obchodech je k dostání jen zřídka, tak jsem ráda, že nám roste i na zahradě. Volba padla na cheesecake, který jsem poprvé ochutnala v kavárně a tenkrát jsme si myslela, že tak dobrý dezert nikdy nemůžu upéct. Měla jsem nějaké neúspěšné pokusy o cheesecake a teď jsem pochopila proč tomu tak bylo.

Když se budete řídit postupem, určitě upečete skvělý cheesecake, který je díky rebarboře trochu nakyslý, přiměřeně sladký a hlavně je to lehký dezert ke kávě a čaji.


Co budu potřebovat ( forma průměr 20 cm)

na korpus:

na rebarborovou náplň:

  • 250 g rebarbory
  • 100 g krupicového cukru
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • sůl na špičku nože
  • trochu vody

na smetanovo-sýrovou náplň:

  • 250 g mascarpone
  • 2 vejce
  • 80-100 g moučkového cukru
  • vanilku
  • 250 ml zakysané smetany

Jak na to

Příprava korpusu:

  1. Sušenky rozemelu, nebo válečkem rozdrtím najemno a drť dám do mísy.
  2. Rozpuštěné máslo naleji k rozdrceným sušenkám a lžící promíchám, aby se vytvořila vlhká drobenka.
  3. Dno dortové formy vyložím pečícím papírem a sušenky nasypu do připravené formy.
  4. Pomocí lžíce sušenkové těsto namačkám na dno i okraje dortové formy.
  5. Korpus s formou nechám v lednici 30 minut. 

Příprava rebarborové náplně:

  1. Rebarboru nakrájím na menší kousky a dám ji do hrnce spolu s cukrem, solí, škrobem a vodou.
  2. Rebarborovou směs nechám 6-8 minut vařit dokud nezměkne a nezhoustne.

Příprava sýrovo-smetanové náplně:

  1. Všechny suroviny mají pokojovou teplotu.
  2. Mascarpone smíchám s cukrem a přidávám postupně vejce, které v krému rozšlehám. Šlehám jen ručně, aby se nevytvořilo mnoho bublinek.
  3. Zakysanou smetanu také vmíchám do krému a přidám zrníčka vanilky.

Pečení:

  1. Předehřeji troubu na 190 °C horkovzduch.
  2. Spodní část formy zabalím do alobalu a položím ji na plech s vodou, aby se při pečení tvořila pára, kterou při pečení cheesecake potřebuje.
  3. Do skořápku korpusu naleji rebarborový krém a vložím formu s plechem do rozehřáté trouby na 10 minut
  4. Po 10 minutách pečení naleji na rebarborovou náplň i smetanový krém, povrch uhladím a znovu peču při snížené teplotě 150°C ještě 30 minut. Během pečení neotvírám troubu. Po 30 minutách pečení, kdy je povrch smetanové náplně jen po krajích lehce zlatavý a střed ještě měkký cheesecake nechám v troubě “dojít” s pootevřenými dvířkami trouby.
  5. Cheesecake nechám vychladnout a poté ho ještě dám do lednice chladit min. 5 hodin. V lednici se ještě zpevní a bude tak lépe krájet.

Při přípravě by se Vám mohlo hodit

Metla na šlehání

Metla na šlehání

e-shop
Dortové formy

Dortové formy

e-shop
Dřevěná prkénka

Dřevěná prkénka

e-shop
Podložka pod hrnec

Podložka pod hrnec

e-shop
Cukrářské sáčky

Cukrářské sáčky

e-shop
Lopatka na dezerty

Lopatka na dezerty

e-shop

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *