Rebarborový pěnový dort

Na konci dubna nám na zahrádce krásně zesílely rebarbory a nastal čas je využít k očekávanému pečení. Rebarbora patří k první zelenině, kterou můžeme použít místo ovoce a její chuť nám dobře nahradí jahody. Ještě po celý červen uplatníte rebarboru v kuchyni, později už není zdraví prospěšná a raději dejte přednost jinému ovoci.

Pěnovým dortům jsem přišla na chuť při přípravě kuchařky a úplně mě nadchla jemná konzistence ovocné pěny, která leží na hutnějším korpusu. Jako kombinaci k rebarborové pěně jsem zvolila čokoládový korpus, který barevně s narůžovělou rebarborovou pěnou ladí. Rebarborová pěna s tvarohem čokoládovému korpusu dává lehkost a vyváženou sladko-kyselou chuť.

S poslední vrstvou rebarborového želé je dort zajímavější, struktura rebarbory je v ní částečně vidět a díky menšímu podílu želatiny vytvoří na dortu lesklou rebarborovou omáčku.     

Co budu potřebovat

na korpus:

  • 100 g másla
  • 100 g hořké čokolády min. 60 %
  • 1 lžíci kakaa
  • 2 vejce
  • 140 g moučkového cukru
  • 50 g hladké mouky
  • ¼ lžičky prášku do pečiva 

na rebarborovou pěnu:

  • 300 g rebarbory 
  • ½ citronu
  • 80 g krupicového cukru
  • 2 lžičky želatiny v prášku
  • 2 lžíce studené vody
  • 150 g smetany ke šlehání
  • 250 g měkkého tvarohu ve folii 

na rebarborové želé:

  • 200 g rebarbory
  • 1 lžička želatiny v prášku
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • ½ citronu
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce vody 

dále: 

  • čokoládové lupínky 
  • jedlé květy

Jak na to

Příprava korpusu:

  1. Předehřeji troubu na 170 °C horkovzduch.
  2. Dortovou formu průměru 20 cm vyložím pečícím papírem ( i po okrajích).
  3. Máslo rozpustím, přidám do něj nalámanou čokoládu a kakao. Vše dobře rozmíchám na tekutou čokoládu a nechám trochu vychladnout.
  4. Vejce pokojové teploty vyšlehám s cukrem do pěny.
  5. Postupně za stálého a pomalého šlehání vliji do pěny rozpuštěnou čokoládu a nechám vše promíchat.
  6. Do mouky přimíchám prášek do pečiva a opatrně mouku do čokoládové směsi zamíchám.
  7. Těsto vliji do připravené dortové formy a dám péct do předehřáté trouby na cca 20 minut. Jestli je korpus dostatečně propečený vyzkouším špejlí.
  8. Upečený korpus nechám ve formě vychladnout.

Příprava pěny:

  1. Do menší mističky nasypu želatinu a rozmíchám ji ve trošce studené vody. Nechám ji nabobtnat 10 minut. 
  2. Mladou rebarboru nemusím očisťovat, jen ji pokrájím na 1 cm špalíčky.
  3. Pokrájenou rebarboru dám do hrnce, přisypu k ní cukr a přidám citronovou šťávu. 
  4. Rebarboru zahřívám do úplného změknutí, během vaření přileji trochu vody.
  5. Změklou rebarboru rozmixuji na hladké pyré a nechám vychladnout.
  6. Do vychladlého pyré zašlehám postupně tvaroh, aby se krém díky rozdílným teplotám nesrazil.
  7. Smetanu ke šlehání vyšlehám na polotuhou šlehačku.
  8. Nabobnalou želatinu  mírně zahřeji do úplného rozpuštění a hned ji přidám do rebarborového krému. 
  9. Šlehačku opatrně zamíchám také do krému a směs naliji na vychladlý korpus stále ve formě.
  10. Dortovou formu s korpusem a krémem dám chladit do lednice.
  11. Pokud potřebuji přípravu tuhnutí urychlit, vložím formu na 10 minut do mrazáku, povrch dortu bude rychleji připraven na další vrstvu.

Příprava želé:

  1. Želatinu s lžící vody nechám nabobtnat 10 minut.
  2. Rebarboru opět nakrájím na špalíčky a dám ji do hrnce s cukrem, citronovou šťávou a zahřívám do změknutí.
  3. K měkké rebarboře přidám škrob rozmíchaný v troše vody a hrnec odstavím z plotny. 
  4. Nakonec přidám želatinu a rozmíchám ji v horké rebarboře.
  5. Rebarborovou směs nechám vychladnout, a poté ji naleju na rebarborovou pěnu a dál nechám formu chladit v lednici. 

Dokončení:

  1. Dort ve formě chladím v lednici min 4 hodiny. 
  2. Před servírováním opatrně ráfek dortu sundám i po okraji pečící papír.
  3. Okraj dortu ozdobím čokoládovými lupínkami a květy. 
previous arrow
next arrow
Slider

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *