Rustikální višňové koláče

Po sezóně jahod a třešní nastává období višní. U nás na zahradě je jimi tento rok strom obsypán, takže se můžu vyřádit. Vzpomněla jsem si, že jsem před pár lety dělala hruškový rustikální koláč, který byl opravdu dobrý. Ještě častější je jeho varianta s jablky, možná jej znáte. Dostala jsem na něj opravdu chuť, ale když už máme takovou úrodu višní, zkusila jsem jej právě s nimi. A tentokrát pozor, tento koláč je úplně nejlepší podávat ještě za tepla!

CN1A5076

Co budu potřebovat
Na těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 35 g cukru moučka
  • 3 g soli
  • 100 g másla
  • 60 ml ledové vody

Na náplň

  • 400 g třešní
  • 4 lžíce cukru moučka
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu

A dále..

  • Vejce na potření

Jak na to
Mouku, sůl a cukr si nasypu do mísy kuchyňského robotu a přidám změklé máslo. Robotem s třecí metlou nechám propracovat ingredience na drobenku a přidám ledovou vodu. Těsto dále nechám vypracovávat robotem a po pár minutách z těsta vytvořím bochánek. Těsto by se nemělo lepit a mělo by být pružné. Těsto zabalím do potravinové fólie a nechám odležet hodinu v lednici. Horkovzdušnou troubu předehřeji na 180 °C.
Jako další si připravím náplň do koláčů. Višně umyji, odpeckuji a smíchám s cukrem a kukuřičným škrobem. Jak višně pustí šťávu, odeberu ji. Odleželé těsto si dám na pomoučněný vál a rozčtvrtím ho. Každou čtvrtinu těsta vytvaruji v kuličku a vyválím na kruh. Placky těsta si přenesu na plech s pečícím papírem. Pozor naplněné koláčky se špatně přesunují. Na každou placku pokladu do středu část višňové náplně a kraje přehnu ke středu, čímž vznikne jakýsi nepravidelný šesti až osmiúhelník.
Kraje potřu rozšlehaným vejcem a dám péct do trouby na 25 minut. Když kraje zezlátnou je upečeno. Koláče nechám chvilku vychladnout, ale podávám je ještě teplé, kdy jsou úplně nejlepší.

Tip
Z těsta jsem udělala čtyři střední koláče. Velikost a počet si můžete zvolit podle sebe. Velký koláč se krájí na čtvrtiny.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *