Skořicový věnec

Adventní čas se chýlí ke konci a mnozí z vás budete zapalovat třetí adventní svíci. Přiznám se, že tato tradice se u nás nedrží, ale další rok si jeden vyrobíme. Dcera, už je dost vnímavá a výrobu adventního věnce měla v popisu úkolů v jednom dětském časopise. Kdo tedy nestihl vyrobit nebo koupit adventní věnec, může si v předvánočním čase upéct tento skořicový věnec. Navodí vám vánoční atmosféru a provoní vaší kuchyň, alespoň na jednu adventní neděli. Skvěle může nahradit i vánočku, kterou snídáte na Štědrý den.Tomuto skořicovému věnci dodává vláčnost máslo, kterým se těsto před upečením potírá. Hojně se poté těsto posype skořicovým cukrem, tím dostane skvělou chuť i vůni. Věřím, že budete s výsledkem spokojeni.

Co budu potřebovat

Na těsto:

  • 240 ml mléka
  • 42 g droždí
  • 120 g moučkového cukru
  • 115 g másla
  • 560 g polohrubé mouky
  • špetku soli
  • 2 vejce

Na náplň:

  • 80 g másla
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 a půl velké lžíce mleté skořice

Na polevu:

  • 120 g moučkového cukru
  • 30 ml mléka
  • vanilkový lusk nebo extrakt

Jak na to

Základem každého kynutého těsta je založení kvásku z droždí. Mléko mírně ohřeji, do něj rozdrobím celé droždí a přisypu lžíci cukru, mouky. Vše dobře v mléce rozmíchám a nechám na stole asi 15 minut. Kvásek by měl svůj objem zvětšit dvakrát.

Dále si do mísy odvážím mouku, cukr, přidám sůl a dvě vejce. Změklé máslo, nebo mírně rozpuštěné přidám také do mísy k ostatním surovinám. Vzešlý kvásek přidám nakonec do mísy a nechám robot vypracovat vláčné těsto. Hnětení trvá asi 10 minut, těsto by se mělo oddělovat od stěn mísy a být hladké.

Vypracované těsto přikryji utěrkou a nechám na teplejším místě vykynout. Kynutí trvá minimálně hodinu, podle teploty kterou mám v místnosti. Zatím, co mi kyne těsto, nachystám si náplň do věnce. Cukr se skořicí smíchám a vznikne mi tak skořicový cukr. Nechám rozpustit máslo na potření. Vykynuté těsto přendám na pomoučněný vál rozválím na obdélník 50 x 25 cm. Celé těsto potřu máslem až do okrajů a posypu skořicovým cukrem. 

Těsto delší stranou sroluji jako závin a přendám na plech s pečícím papírem. Na plechu těsto nařežu na 1 až 2 cm silné plátky, pozor nařezávám do 3/4. Nařezané těsto stočím do tvaru věnce. Sklenička mi může pomoci s dotvarováním, aby střed věnce byl přesný. Kousky poskládám tak, aby se trochu překrývaly a ležely na sobě.

Takhle připravený věnec nechám kynout asi půl hodiny. Troubu si předehřeji na 170 °C. Když je věnec nakynutý, potřu těsto bílkem a vložím do rozehřáté trouby. Věnec peču na horký vzduch 25 minut do zlatavé barvy.

Upečený věnec nechám vychladnout. Na polevu smíchám moučkový cukr s mlékem a přidám pár zrníček z vanilkového lusku. Polevu vidličkou kvedlám, až je lesklá a hladká. Pomocí zdobícího sáčku, nebo mikrotenového sáčku s ustřiženým rohem ozdobím věnec podle fantazie.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *