Šlehačkové cukroví

,

Pokud nejste s pečením vánočního cukroví ještě u konce, doporučuji vám upéct šlehačkové hvězdičky. Šlehačkové cukroví je u nás velmi oblíbené, ale s droždím jsem ho pekla poprvé. I když šlehačky v cukroví není tak velké množství a droždí je jeho významnou součástí, nemusíte se bát chuti. Myslím, že málokdo by droždí v těstě uhádl.  

Šlehačkové cukroví je velmi snadné na přípravu a nezabere vám mnoho času. Hvězdičky jsem musela v cukru obalovat opatrně, protože jsou tak křehké, že se občas kousek špičky ulomil. Syn Matěj stál při obalování u mě a jen pozoroval, jestli se náhodou kousek hvězdičky neodlomí, aby ji mohl sníst. Cukroví se vám jen bude rozplývat na jazyku.

Recept zaslala Jitka Holotová.

Co budu potřebovat

na těsto:

  • 2 lžíce smetany ke šlehání 33%
  • 20 g čerstvého droždí
  • 400 g hladké mouky
  • 250 g změklého másla
  • 1 žloutek

na obalení:

Jak na to

  1. Předehřeji troubu na 180 °C horkovzduch.
  2. Ve smetaně rozmíchám droždí a přidám zbývající suroviny na těsto.
  3. Vše v míse ručně prohnětu a na pomoučeném vále vypracuji hladké těsto, které průběžně podsypávám moukou.
  4. Až se těsto nelepí, rozválím ho na půl centimetru silný plát.
  5. Libovolným vykrajovátkem vykrojím z těsta tvary a položím je na plech s pečícím papírem.
  6. Plech s vykrojeným cukrovím vložím do předehřáté trouby a peču kolem 8-10 minut. Jak okraje cukroví začnou zlátnout plech vyndám a cukroví nechám na plechu 2 minuty dojít.
  7. V míse si smíchám cukry a ještě teplé cukroví v něm obaluji a nechám úplně vychladnout.
  8. Šlehačkové cukroví dám do papírové krabičky a skladuji v chladu.

Při přípravě by se Vám mohlo hodit

Vánoční vykrajovátka

Vánoční vykrajovátka

e-shop
Váleček

Váleček

e-shop

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *