Štangličky

Seznamuji vás s dalším novým druhem cukroví, které u nás na štědrovečerním stole nesmí chybět. Recept na Štangličky mám už pár let v šuplíku. Štangličky jsou tradičním cukrovím v naší rodině, které se dědí a jeho kořeny sahají ještě hlouběji. Ač se cukroví zdá na první pohled jednoduché, nikdy jsem nebyla s výsledkem spokojena. Buď poleva nebyla celistvá a hladká, nebo jsem jednoduše cukroví přepekla. Tohle cukroví jako linecké má rádo kratší a mírnější pečení. Štangličky jsou podle mě moc dobrým cukrovím, které vám nezabere mnoho času a suroviny budete mít vždy po ruce. Tenhle druh cukroví mám ráda pro jeho křehkost a méně sladkou chuť, což si myslím oceníte hlavně o Vánocích. 


Co budu potřebovat

na těsto:

  • 140 g margarínu Stella
  • 140 g hladké mouky
  • 1 žloutek
  • 1 lžíci smetany ke šlehání

na polevu:

  • 1 bílek
  • 2 lžíce moučkového cukru

Jak na to

  1. Změklou Stellu a všechny další ingredience vypracuji na vále v hladké nelepivé těsto. Těsto ihned na vále rozválím na silný plát cca 0,3 cm. 
  2. Předehřeji troubu na 130-140 °C.
  3. Na potření těsta si připravím polevu. Cukr s bílkem v misce šlehám ( cca 10 minut) vidličkou do té doby než je poleva lesklá, bílá a pomalu stéká z vidličky.
  4. Rozválené těsto potřu stejnoměrně polevou.
  5. Pomocí radélka nařežu z těsta 3 cm pruhy, které ještě rozkrájím na 5 cm kousky.
  6. Na plech s pečícím papírem přenesu nařezané tvary a peču v předehřáté troubě cca 15 minut. Poleva by měla být zaschlá a stále světlé barvy.   
  7. Upečené štangličky nechám na plechu vychladnout, a poté je uložím do krabice. Štangličky nepotřebují větší uležení, jsou chutné hned po upečení.

previous arrow
next arrow
Slider

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *