Zámecké recepty

Staročeská vánočka

19.10.2016


K tradičním zvykům o Vánocích patří také pečení vánočky, která má být na Štědrý den bohatě zdobena mandlemi a uvnitř rozinkami.
Od 18. století každá hospodyně na Štědrý den pekla pro každého člena rodiny vánočku a jednu velkou s mandlemi na štědrovečerní stůl. Vánočka přinášela do rodiny zdraví a ochranu a každý musel dostat alespoň malý kousek z ní.
Do Vánoc zbývá 2 měsíce a tak jsem se rozhodla pro vánočku podle zámeckého zápisníku. Podle rozpisu jsem upekla několik vánoček. Nakonec se podařila chutná, vláčná a při pečení si uchová tvar -je fotogenická.
Starší recepty uvádí i mandle uvnitř vánočky, tak jsem i tuto obohatila mandlemi uvnitř. V původním receptu nejsou uvedeny mandle ani rozinky.
Vánočka se správně plete z 9 pramenů, každé patro se zvláště zaplete a tím vznikne pěkný tvar vánočky. Uplést vánočku můžete i ze 6 pramenů, ale chce to trénink.

 

Co budu potřebovat
Na kvásek
droždí20 g droždí
mléko100 ml mléka
moukalžící polohrubé mouky
cukrlžičku cukru

Na těsto
Vejce1 žloutek
vejce1 celé vejce
cukr45 g moučkového cukru
mouka370 g polohrubé mouky
sůllžičku soli
citróncitronovou kúru
mlékomléko podle potřeby
máslo100 g másla
rozinkyhrst rozinek
mandlenasekané mandle
Vejcebílek na potření

Na dozdobení
mandleplátkové mandle
cukrmoučkový cukru

Jak na to
Jako základ každého kynutého těsta je založení kvásku. Mléko si mírně ohřeji, tak aby bylo teplé, ne horké. Do něj rozdrobím kvasnice, přidám mouku a cukr. Vidličkou rozmíchám a nechám pod utěrkou vzejít kvásek. Když se objem kvásku zvětší o polovinu, je čas zadělat těsto. Do mísy robotu dám žloutek, celé vejce a cukr. Vyšlehám vše do pěny a přídám mouku,sůl, kvásek, cukr,nastrouhanou citronovou kúru . Přendám si v robotu šlehací metlu na hák a nechám vypracovat těsto. Máslo si rozpustím a přileji k těstu. Podle konzistence těsta přidám vlažné mléko, ale jen trochu a nechám robot hníst těsto asi 15 minut, dokud není hladké a vláčné. Tuhé těsto mi udrží vánočku při pečení pohromadě, ale bude hutná. Naopak řídké těsto neudrží tvar vánočky, takže těsto by mělo mít konzistenci neco mezi tím.
Do dobře vypracovaného těsta zamíchám rozinky a nasekané mandle. Těsto nechám kynout 1-2 hodiny v míse pod utěrkou, aby neoschlo. Doba kynutí je závislá podle teploty v místnosti, takže se může lišit. Těsto má dvakrát tolik se zvětšit v míse.
Vykynuté těsto přendám na pomoučený vál a rozdělím na 8 stejných dílů. Nejjednodušší je, když při vyklopení těsta mi vznikl placatý bochánek, ten si rozdělím na čtvrtiny a ty ještě na poloviny.
Ze čtyř kousků si vyválím prameny položím si je svisle vedle sebe a začnu od prostředka zaplétat čtyři prameny do sebe. Levý pramen dám přes druhý levý a pravý pramen dám přes druhý pravý. Oba prostřední prameny dám přes sebe pravý pod levý. Pokračuji od levé strany a levého pramene stejně , až je zapletlá jedna polovina. Cop si obrátím a stejný postupem zaplétám druhou polovinu.
Konce zahnu dolů a pokračuji v pletení ze tří pramenů. Vyválím si tři prameny a zapletu standartní cop. Zbyl mi jeden bochánek, ten si rozdělím na polovinu a vyválím si tenké dva prameny. Ty do sebe jen zamotám pravý přes levý a tak dále. Konce si nechám volné.Vše pletu vždy od poloviny a cop obrátím a zapletu druhou stranu.
Cop ze čtyř pramenů si položím na plech s pečícím papírem a hranou ruky do prostřed udělám rýhu, na kterou přijde cop ze tří pramenů. Předem si ještě potřu rýhu bílkem. Položím do rýhy cop ze tří pramenů a stejně udělám rýhu do nej hranou ruky. Potřu bílkem a nahoru položím cop ze dvou pramenů a volné konce zahnu pod vánočku Celou zapletenou vánočku si pomažu bílkem posypu mandlemi na plátky a dám pod utěrku kynout. Vánočka by měla kynout hodinu až dvě hodiny, podle okolní teploty. Měla by se zvětšit na dvojnásobek. Mezitím troubu předehřeji na 180 °C.
Nakynutou vánočku dám do trouby a nechám 5 minut péct na 180 °C. Po 5 minutách snížím teplotu na 160 °C a peču 30-40 minut. V druhá fázi pečení zakryji vánočku alobalem, aby se mi na povrchu nespálila .
Po upečení nechám vánočku vychladnout a pocukruji.

Z našeho e-shopu:

koreni-na-cajove-susenky
vykrajovatka
koreni
razitka
pytliky
brcka
valecky
previous arrow
next arrow
Přejít na e-shop

Mohlo by vás také zajímat

4 Komentáře

  • Reply Martina 20.10.2016 at 6:48

    Takovouhle dělala moje babička, každému pekla jednu přes celý plech 😋 Asi si jednu zkusmo zas upeču ať mám na vánoce cvik.
    Jen místo alobalu dáváme navrch pečící papír, aby se tolik nechytala zvrchu 😊

  • Reply Barbora K. 22.12.2016 at 16:49

    Udelana presne podle receptu a krasne se povedla. Moc dekuji

  • Reply Lenka 26.12.2019 at 13:45

    Pekla jsem vanocku poprve v zivote podle tohoto receptu a kazdy, kdo ochutnal, udajne nikdy lepsi nejedl. Moc dekuji 🙂

    • Reply Žaneta 6.1.2020 at 16:49

      Zdravím Lenko, to je skvělé, že se povedla hned napoprvé a hlavně, že chutnala. Je to taková ta poctivá vánočka, jaká se dříve pekla. Pěkný začátek nového roku, Žaneta

    Napsat komentář: Martina Cancel Reply