Sušenkové tartaletky s jahodovým krémem

,

Na zahradě nám každým dnem jahod ubývá, a tak jsem ráda, že jsem je ještě mohla využít jako náplň do sušenkových tartaletek. Pokud máte zásobu jahod v mrazáku, tak můžete upotřebit i ty. Nepotřebujete jich mnoho. Mascarponový krém se s jahodami skvěle doplňuje, je jednoduchý na přípravu a můžete ho použít do dortu i rolády. 

Jahodovým krémem můžete spojit i sušenky. Chtěla jsem zvolit trochu netradiční způsob naplnění sušenek, kterým budou spíše mini- tartaletky.  K tomu mi dobře posloužila forma na muffiny, která krásně vytvarovala košíčky pro náplň. Aby si těsto při pečení zachovalo tvar, využila jsem papírové košíčky na muffiny a keramické fazole na pečení. Těsto se při pečení nenadouvá a okraje zůstanou vyvýšené. 

Korpus tartaletek je po upečení tvrdší, ale když jej naplníte jahodovým krémem a necháte odležet, tak tartaletky budou měkké, vláčné se svěžím krémem uvnitř. Na ozdobu tartaletek využijete embosovaný váleček, se kterým nejdříve upečete sušenky s libovolným vzorem, a pak je jen položíte jako ozdobu na krém. 

Co budu potřebovat

na těsto:

na krém:

  • 150 g jahod 
  • 250 g mascarpone 
  • 2 lžíce moučkového cukru ( dle chuti)

Jak na to

příprava těsta:

  1. Máslo krátce vyšlehám s cukrem a vanilkovým cukrem. Vejce pokojové teploty zašlehám a přisypu mouku se solí. 
  2. Ručně nebo pomocí robotu s hákem vypracuji nelepivé těsto, které vytvaruji do bochánku, zabalím do potravinářské folie a nechám v lednici 40 minut chladit. 
  3. Vychlazené těsto rozdělím, tak abych měla ⅓ těsta na embosované sušenky a ¾ těsta na košíčky. 
  4. Větší polovinu těsta rozválím na cca 0,3 cm silný plát a vykrojím z něj pomocí kulatého vykrajovátka v průměru 8 cm kolečka. 
  5. Formu na muffiny vymažu máslem a kolečka těsta vložím do dutiny formy a dotvaruji, aby vznikl košíček.
  6. Dno těsta propíchám vidličkou, položím na něj papírový košíček na muffiny a zatížím pečícími fazolemi. 
  7. Takhle připravenou formu k pečení dám ještě na 20 minut chladit do lednice. 
  8. Předehřeji troubu na 180 °C. 
  9. Do předehřáté trouby vložím plech s košíčky a peču cca 15 minut.
  10. Z upečeho těsta odstraním papírové košíčky s fazolemi a nechám úplně vychladnout ( troubu nevypínám).
  11. Zbylé těsto rozválím na 0,5 cm silný plát a embosovaným válečkem následně těsto přejedu, tak vzor z válečku byl otisknutý.
  12.  Vykrojím kolečka průměru 7 cm, která pokládám na pečící plech s pečícím papírem. 
  13. Plech dám chladit do lednice na 15 minut.
  14. Do předehřáté trouby vložím plech a peču cca 10 minut, nebo dokud okraje sušenek nezezlátnou.
  15.  Upečené sušenky nechám vychladnout. 

příprava krému:

  1. Jahody očistím, přidám k nim cukr a částečně rozmixuji. 
  2. K jahodám přidám mascarpone a vše vyšlehám v tuhý krém.
  3. Krémem plním cukrářský sáček bez zdobičky a následně nim naplním košíčky.
  4. Na krém položím embosovanou sušenku a dám košíčky chladit do lednice.

 

Tip

Tartaletky v lednici nechám do druhého dne.Sušenkové košíčky navlhnou krémem, změknou a lépe se pak konzumují.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *