Sušenky Spekulatius

,

Velmi kořeněné sušenky, které jsou známé především v Nizozemsku a Belgii se staly tradiční záležitostí i v Německu a u nás. Možná vám tyto sušenky budou připomínat naše perníčky, protože je v nich podobné koření. Sušenky, ale oproti perníčkům jsou tenčí, křupavější a nejčastěji se vtláčejí do dřevěným forem se symboly křesťanství. Protože tyto krásné formy nemám, použila jsem na těsto embosované dřevěné razítko a sušenkám to taky sluší. I když jsou Spekulatius spíše vánoční záležitostí, tak si je můžete péct po celý rok. Jsou výborné a určitě se vám nebude chtít čekat do Vánoc.

Křehké sušenky s mandlovou chutí a vůní čerstvého koření (skořice, hřebíčku, muškátového oříšku, zázvoru, pepře a kardamomu) si doufám zamilujete, tak jako já.  Na sušenky jsem použila moji směs koření Spekulatius, která je namíchaná z toho nejkvalitnějšího koření, v ideálním poměru právě pro tyto sušenky. 

Koření Spekulatius je k dostání na e-shopu Sladké vanilky.


Co budu potřebovat

  • 250 g hladké pšeničné mouky
  • špetku soli
  • 125 g třtinového cukru
  • 2 lžičky směsi koření Spekulatius
  • 1 vejce 
  • 125 g změklého másla
  • 50 g mletých mandlí

Jak na to

příprava těsta:

  1. Všechny sypké suroviny smíchám v míse.
  2. Do sypké směsi přidám máslo, vejce a nechám těsto hníst kuchyňským robotem, nebo ručně vypracuji nelepivé těsto. Pokud se těsto ani po delším hnětení nechce spojit, přidám kousek másla, nebo lžíci mléka.
  3. Vypracované těsto zabalím do potravinové folie a nechám v lednici odležet min. 30 minut. 
  4. Vychladlé těsto rozválím na pomoučeném vále na cca 0,8 cm silný plát. 
  5. Těsto z vrchu ještě popráším hladkou moukou a embosované razítko otisknu do těsta. 
  6. Následně pomocí kulatého vykrajovátka vykrojím obtisklé tvary v těstě.
  7. Na plech vyložený pečícím papírem přenáším vykrojené těsto a každý plech dám na 20 min. do lednice, aby vzor na sušenkách zůstal více viditelný. 

pečení:

  1. Mezitím si rozehřeji troubu na 180 °C.
  2. Plech s embosovanými tvary vložím do předehřáté trouby a peču cca 15 minut, nebo dokud okraje sušenek nezezlátnou.  
  3. Sušenky nechám na plechu vychladnout. 
  4. Úplně vychladlé sušenky uchovávám v uzavřené nádobě.
previous arrow
next arrow
Slider

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *