Švestkovo-makový křehký koláč  

Takový koláč je přímo stvořený k tomuto chladnému podzimnímu počasí. Švestky nám na stromě konečně dozrály, a tak kromě povidel jsem z nich chtěla upéct nějaký chutný koláč. I když tento koláč se nejčastěji peče s jablky, kombinace švestek a máku mi přijde ještě zajímavější. Náplň v koláči je hlavní složkou chuti celého koláče. Křehké těsto dodává křupavost, křehkost a ten krásný tvar. Křehké těsto má také výhodu, že se nějak nemění jeho struktura po upečení, takže si můžete se zdobením koláče opravdu vyhrát. Jen při přípravě těsta doporučuji, co nejméně ho hníst v rukách a tím pádem zahřívat. Těsto se jinak lepí, vyžaduje více mouky a křehkost koláče není, jaká by měla být.


Co budu potřebovat

na těsto:

  • 380 g hladké mouky
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • špetku soli
  • 1 vejce
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 150 g másla
  • 70-100 ml studené vody

na náplň:

  • 300 g švestek
  • 70 g mletého máku
  • špetku mleté skořice
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 100 g moučkového cukru

Jak na to

Mouku, cukr, sůl, vejce, citronovou šťávu si dám do mísy a přidám nakrájené na kostičky studené máslo. Vytvořím v míse drobenku, do které postupně přilévám vody tolik, až se vytvoří těsto, které se nelepí. Těsto může mít v sobě kousky másla, ale mělo by držet pohromadě. Těsto zabalím do potravinové folie a dám na 30 minut do lednice.

Mezitím, co mám těsto v lednici si nachystám náplň do koláče. Švestky vypeckuji a pokrájím je na malé kousky. Přisypu k nim cukr, mák, skořici, škrob a zamíchám.

Předehřeji si troubu na 200 °C horkovzduch.

Těsto rozdělím na dvě poloviny. Z jedné poloviny těsta rozválím tenký kruh. Koláčovou formu přendám na těsto a rádlem obkreslím formu s 2 cm přesahem, aby se z těsta vytvořil ve formě okraj. Kruh těsta přenesu do koláčové formy a prstama přitisknu těsto k formě a dotvaruji okraje. Těsto ve formě si ještě lehce propíchám vidličkou. Náplní potřu těsto ve formě a rovnoměrně uhladím. Druhou polovinu těsta na pomoučeném vále rozválím a pomocí rádla nařežu pásky jeden centimetr široké. Pásky na vále pokladu svisle a vodorovně pásky postupně do svislých zaplétám. Zapletené pásky opatrně přenesu na náplň koláče a ze zbylého těsta vykrojím lístečky a květy. Na okraj koláče pokladu lístky a libovolně pokladu květy. Těsto potřu bílkem a dám do trouby péct na 10 minut. Po 10 minutách troubu ztlumím na 170 °C a peču dalších 20 minut. Jak začne náplň probublávat a povrch koláče zezlátne, koláč je upečený a nechám ho ve formě vychladnout. Před podáváním pocukruji.

Při přípravě by se Vám mohlo hodit

Váleček

Váleček

e-shop
Lopatka na dezerty

Lopatka na dezerty

e-shop

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *