Tartaletky s jablečnými růžemi

Tartaletky jsou větší košíčky z křehkého těsta, které bývají plněny krémem a zdobeny různým ovocem, nejčastěji bobulovinami, tedy jahodami, borůvkami, malinami, rybízem a dalšími drobnými plody. Variant tohoto oblíbeného zákusku existuje mnoho. Já si zvolila méně tradiční recept na tartaletky s jablečnými růžemi, který je pro zimní období výborný především pro snadnou dostupnost surovin.
Působivého efektu okvětních lístků dosáhnu jednoduchým trikem, který prozradím až v samotném receptu. Pro doladění chutě jsem ještě tartaletky polila domácím karamelem.
Na tartaletky jsem se chystala už delší dobu, jen jsem pořád neměla ty správné formičky. Nakonec se mi podařilo získat výborné formičky od Tescomy, které mají vyjímatelné dno, takže se tartaletka s formičky výborně vytahuje. Určitě tyto formičky doporučuji.

Co budu potřebovat (4 formy o průměru 10 cm)
na korpus:
150 g hladké mouky
75 g másla
40 g moučkového cukru
1 menší vejce
malá špetka soli

na krém:
320 ml plnotučného mléka
½ vanilkového cukru
4 žloutky
30 g krupicového cukru
15 g kukuřičného škrobu
15 g hladké mouky

na růže:
4 jablka
šťáva z jednoho pomeranče
lžíce moučkového cukru

na karamel:
100 g krupicového cukru
100 g másla
50 ml smetany ke šlehání

Jak na to
Všechny suroviny na korpus v míse smíchám a na vále vypracuji v tuhé těsto. Těsto zabalím do potravinové folie a nechám v lednici hodinu odpočívat. Zatím, co mi těsto odpočívá si nachystám vanilkový krém do tartaletek. Mléko naliji do kastrůlku a přivedu k varu. Do mléka přidám zrníčka z vanilkového lusku a mléko odstavím. Žloutky s cukrem rozšlehám a do směsi zamíchám škrob a mouku. Mléko přivedu znovu k varu a vliji do něj žloutkovou směs. Za stálého míchání směs vařím do zhoustnutí. Jakmile vznikne hustý puding, odstavím ho a nechám vychladnout. Občas krém promíchám.
Troubu předehřeji na 180 °C.
Těsto z lednice si rozválím na tloušťku půl centimetru. Těsto rozdělím na 4 části a každou část přenesu do tartaletkové formy s odnímatelným dnem. Formičky jsem nevymazávala, protože mají nepřilnavý povrch. Těsto ve formě vytvaruji, aby byl i okraj formy těstem vyplněn. Zbytek těsta, které přečnívá přes okraj odkrojím.

Dno těsta propíchám vidličkou a ještě zatížím fazolemi, aby se při pečení okraj těsta nesesunul. Z pečícího papíru si vystřihnu o trochu větší kruhy než průměr formiček na tartaletky. Okraje papíru nastříhám, aby pečící papír do formičky dobře zapadl. Kruh pečícího papíru vložím na těsto tartaletek a na něj nasypu fazole, které mi těsto zatíží. Fazole můžu použít keramické nebo sušené, které budou sloužit jen pro tento účel.

Formičky s těstem si přenesu na pečící plech a dám je do rozehřáté trouby. Tartaletky peču 10 minut na 180 °C, pak fazole z těsta oddělám a peču dalších 5-10 minut, aby byl i spodní korpus propečen. Korpus na tartaletky nechám vychladnout. Po vychladnutí tartaletky naplním krémem.
Dále si připravím jablečné růžičky. Pěkně červená jablka nastrouhám na tenké plátky (bez jadřince). Vzniknou mi tím nastrouhaná kolečka jablek. Tyto kolečka přeříznu, aby mi vznikly půlměsíčky. Plátky jablek poleji pomerančovou šťávou promíchanou s cukrem. Takto namočené plátky dám na 30 sekund do mikrovlnky. Jablka mi tím změknou a budou se dát dobře tvarovat. Pomeranč zaručí, že mi růže nezhnědne. Při pokládání začínám od středu, kdy si plátek jablka sroluji a po té k němu přidávám další plátky. Až mám tartaletky nazdobené jablkovými plátky, dám je do lednice.
Na přelití tartaletek si připravím vlastní karamel. Do kastrolku si dám cukr a ten bez míchání nechám zkaramelizovat. Od stěn kastrolku jen cukr nahrnu doprostřed. Jak je karamel zlatavě hnědý, přimíchám k němu změklé máslo a smetanu. Stále směs míchám, až mi vnikne hladký a polořídký karamel. Nechám ho chvíli vychladnout a polévám jim tartaletky.
Tartaletky jsou nejlepší druhý den, kdy korpus díky krému změkne.

2 komentáře


  1. // Odpovědět

    Krásné. Je to asi trochu složitější, ale vyzkouším!


    1. // Odpovědět

      Děkuji, určitě vyzkoušejte. Je to jednodušší než vypadá. Pěkný den, Žaneta

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *