Tiramisu roláda

Tradiční italský dezert tiramisu nejspíše budete znát. Možná jste i ochutnali “pravé” tiramisu. Krém je ze smetanového sýru mascarpone a žloutků ve vrstvě s cukrářskými piškoty, které jsou namočené v kávě s Amarettem.  Marcarpone je tedy hlavní složkou právě tohoto dezertu a vyplatí se opravdu použít tento smetanový sýr. Dále by měla převládat chuť kávy a alkoholu. Když spojíte dobrou kávu a Amaretto, dobrý výsledek máte zaručený. Amaretto můžete nahradit i jiným alkoholem, nebo úplně ho pro děti vynechat.

Dezert tiramisu můžete připravit jako dort, v pohárcích nebo řezy. Trochu netradičně jsem připravila recept na tiramisovou roládu. Korpus budete mít upečený raz-dva a poté jen lehký vanilkovo-smetanový krém zavinete do karobového piškotového plátu s vůní kávy a Amaretta.  

Co budu potřebovat

na korpus:

  • 6 bílků
  • 4 žloutky
  • 120 g krupicového cukru
  • 70 g hladké mouky
  • 10 g práškového karobu / kakaa

na náplň:

  • 2 žloutky
  • 50 g krupicového cukru
  • ½ vanilkového lusku
  • 250 g mascarpone
  • 200 g smetany ke šlehání 40 %

dále:

  • 2 lžičky rozpustné kávy
  • 100 ml horké vody
  • Amaretto popř.rum
  • práškové kakao na posypání

Jak na to

Příprava korpusu:

  1. Troubu předehřeji na 180 °C horkovzduch.
  2. Bílky s cukrem dám do mísy a vyšlehám kuchyňským robotem v pevný sníh.
  3. Do sněhu postupně zašlehám při nízkých otáčkách 4 žloutky ( 2 žloutky zbydou do krému).
  4. Mouku smíchám a karobem a postupně ji vmíchám do sněhu s žloutky. Opatrně míchám, aby těsto zůstalo nadýchané.
  5. Na plech s pečícím papírem vliji těsto a povrch uhladím.
  6. Plech vložím do rozehřáté trouby a těsto peču 10-15 minut.
  7. Když je korpus upečený, nechám ho vychladnout a mezitím si nachystám krém.

Příprava mascarponového krému:

  1. Zbylé žloutky, zrníčka z vanilkového lusku a cukr dám do mísy a nad parou šlehám dokud nevznikne hustý krém. Nechám vychladnout.
  2. Mascarpone se smetanou vyšlehám do tuhého krému.
  3. Vychladlou žloutkovou směs do krému z mascarpone zamíchám.

Další postup:

  1. Uvařím silnou kávu a přidám do ni trochu Amaretta.
  2. Vychladlý korpus kávou pokapu.  
  3. Krém rovnoměrně rozetřu na celý korpus. trochu krému si nechám na potření rolády.
  4. Korpus s krémem opatrně sroluji  a povrch rolády potřu zbylým krémem.
  5. Na závěr celou roládu posypu kakaem a dám do lednice na pár hodin ztuhnout.

Při přípravě by se Vám mohlo hodit

Lněná utěrka

Lněná utěrka

e-shop
Cukrářská špachtle

Cukrářská špachtle

e-shop
Keramika

Keramika

e-shop

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *