Třešňový černý koláč

,

Minulý rok jsme měli na zahradě třešní pramálo. Zato tento rok jich dozrálo tolik, že i přesto, že každý den jich hrsti ujídají děti, jsem zvládla udělat kompoty, marmelády a část třešní půjde do sladkých receptů, o které se s vámi podělím v nejbližších dnech. Na třešně jsem se moc těšila, protože hodně třešňových receptů je i v zámeckém zápisníku. Zaujal mě recept na třešňový černý koláč, který je zajímavý tím, že je v něm mouka nahrazena mletými mandlemi. Koláč má díky tomu marcipánovou chuť, není suchý jako většina bublanin, naopak je hodně vláčný. Třešněmi se nevyplatí šetřit a klidně jich dejte, co koláč snese. Třešně vyrovnávají sladší chuť těsta.

Co budu potřebovat

na těsto:

  • 190 g másla
  • 190 g moučkového cukru
  • 4 vejce
  • 190 g mletých mandlí
  • citronovou kůru
  • špetku skořice
  • 35 g strouhanky

dále:

Jak na to

Troubu si předehřeju na 170 °C.

Změklé máslo s cukrem dám šlehat a postupně přidávám žloutky. Do směsi přisypu mleté mandle, citronovou kůru, skořici a nakonec strouhanku. Vše zamíchám, až se mi vytvoří těsto. Z bílků si ušlehám pevný sníh a krátce ho zamíchám do těsta. Dortovou formu průměru 20 cm si vymažu máslem a vysypu moukou. Těsto přendám do formy a povrch uhladím. Třešně hustě pokladu na povrch těsta a každou třešni trochu zanořím do těsta.

Koláč vložím do předehřáté trouby a peču kolem 45 minut. Koláč nechám vychladnout ve formě a poté formu odejmu. Na závěr koláč posypu vanilkovým cukrem.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *