Trubičky s vanilkovou šlehačkou

,

Po pečícím maratonu o Vánocích jsem se pustila do pečení trubiček z křehkého máslového těsta. Cukroví na Silvestra, opravdu už moc nezbylo a trubičky mi přišly jako skvělá volba k pohoštění rodiny. Trubičky koneckonců nejsou tak moc sladké, takže byly ideální zákuskem po všem cukroví. Malé roztomilé trubičky, ale můžete péct po celý rok k různým příležitostem.

Oproti trubičkám z listového těsta, jsou tyto trubičky málo drobivé, méně sladké a těsto je rychlé na přípravu. Jen namotat těsto na 60 trubiček není úplná sranda. Můžete začít s poloviční dávkou těsta, ale věřím, že podruhé jich umotáte o to víc.

Co budu potřebovat ( na cca 60 trubiček)

na těsto:

  • 500 g pšeničné hladké mouky 
  • 250 g másla
  • 250 g zakysané smetany 
  • špetku soli

na náplň:

 

  • krupicový cukr na posypání 

Jak na to

  1. Studené máslo nakrájím na malé kousky a přidám k ostatním surovinám na těsto.
  2. Na vále ručně vypracuji nelepivé těsto, které zabalím do potravinové folie a nechám v lednici 60 minut odležet. 
  3. Před koncem chladnutí, předehřeji troubu na 190 °C. 
  4. Vychlazené těsto rozdělím na 4 části. 
  5. Každou část těsta rozválím přes celý vál na co nejtenší plát cca 1 mm. 
  6. Pomocí rádýlka nařežu těsto na 1,5 cm široké pruhy, dlouhé cca 40 cm. ( já jsem nařezala pruhy pomocí rádýlka na 3 cm pásky a ještě pomocí nože rozpůlila)
  7. Jednotlivé pruhy namotám spirálovitě na malé trubičky
  8. Namotané trubičky pokládám v rozestupu na plech s pečícím papírem, potřu je z vrchu studenou vodou a posypu cukrem.
  9. Trubičky dám péct do předehřáté trouby na 15 minut. Peču jen do mírně zlatavé barvy. Přepečené těsto jde špatně z trubiček sundat a láme se. 
  10. Upečené trubičky nechám na plechu trochu vychladnout a ještě teplé z formiček sundávám.
  11. Vychladlé trubičky plním šlehačkou slazenou vanilkovým domácím cukrem.
previous arrow
next arrow
Slider

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *