Koláče Tradiční zákusky

Tvarohové kuličky

19.2.2018

Jste-li milovník koblihů, skořicových suků nebo máte malé děti, určitě si tyto tvarohové kuličky oblíbíte a budete je dělat často. Tvarohové kuličky se smaží v oleji a po usmažení se obalí ve skořicovém cukru.

Manžel na tvarohové kuličky chodil do jedné brněnské pekárny. Měl vytipovaný den kdy je dováželi a často jim je skoro vyprodal. Když jsme se přestěhovali, nezbylo nic jiného, než si podobné kuličky udělat doma.

Příprava tvarohových kuliček je rychlá a snadná. Tím, že se do těsta přidává kypřící prášek, nemusíte čekat na vykynutí a rovnou můžete kuličky smažit.

Co budu potřebovat

na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g měkkého plnotučného tvarohu
  • 6 lžic mléka
  • 3 vejce
  • 3 lžíce rumu
  • lžíce vanilkového cukru
  • špetka soli
  • sáček kypřícího prášku do pečiva

na obalení:

Jak na to

Do mouky zamíchám kypřící prášek a dál přidám zbylé ingredience na těsto. Lžící vše dobře promíchám, aby těsto bylo hladké. Fritovací hrnec s olejem zapnu na 170 °C a nechám ho rozehřát. Cukr se skořicí promíchám a vznikne mi skořicový cukr na obalení kuliček.

Těsto je trochu hustější a lepivé, takže pomocí dvou polévkových lžic tvaruji kuličky z těsta a jednu po druhé dávám do rozpáleného oleje. Jak vytvarovat kuličky pomocí lžic brzy pochopíte. Jednou lžící naberu těsto a druhou lžící ho podeberu a tak stále dokola, až vznikne kulička. Při vkládání do oleje se mi občas zbytek těsta natáhne a vznikne tak “ocásek”. Nepřišla jsem, jak tomu předejít, ale na chuť to vliv nemá.

Kuličky se v oleji samy obrací, a tím se kuličky smaží ze všech stran. Když jsou kuličky zlatavé, pomocí děrované naběračky je vytáhnu a dám na ubrousek. Poté ještě horké, každou kuličku obalím ve skořicovém cukru. Nechám na talíři vychladnout a co nejdříve sním. Nejlepší jsou čerstvé.

Z našeho e-shopu:

koreni-na-cajove-susenky
vykrajovatka
koreni
razitka
pytliky
brcka
valecky
previous arrow
next arrow
Přejít na e-shop

Mohlo by vás také zajímat

4 Komentáře

  • Reply Dagmar Rakosnikova 20.2.2018 at 0:26

    Dejte do zdobiciho sáčku na dorty. vemte si -priborový nuž a pomalu odkrajujte asi 2 cm do oleje -vzniknou kulicky . Je to rychlejsi ne tak pracne, a obaluji je valikorumovem cukru ,prodávají v kauflandu

    • Reply Žaneta 20.2.2018 at 8:37

      Děkuji za tip, to asi vzniknou menší kuličky ..příště vyzkouším. Žaneta

  • Reply Martina 21.2.2018 at 16:03

    Jůů to mi připomnělo „myši“ co nám dělávala babička. Schválně nechávala těstu „ocásek“ a obalovala v kakaovém cukru 🙂 Byla to pohádka. Zítra máme ve škole akci, tak zkusím napéct 🙂 Děkuji za inspiraci

    • Reply Žaneta 21.2.2018 at 16:30

      Nejspíše to bude ono a ocásky jsou k dobru:) Hodně lidí to má spojeno jako tvarohové myšky. AŤ se vydaří a chutnají:) Žaneta

    Napsat komentář: Žaneta Cancel Reply