Tvarohovo-smetanový dort

Pokud jste si stihli vyrobit domácí tvaroh, nebo se vám nastřádalo větší množství koupeného tvarohu, doporučuji vyzkoušet tento tvarohovo-smetanový dort. Dort se skládá z piškotového korpusu, který je nadýchaný a chutná jako dětské piškoty. Tvarohovo-smetanový krém skvěle sedne k piškotovému těstu a dort tak tvoří lehký, nadýchaný, sladkokyselý moučník. Tvaroh do dezertů moc často nepřidávám, protože v naší rodině jsem tvarohu přišla na chuť zatím jen já. Dort však zmizel velmi rychle. Dortu, ale svědčí odležení v lednici. Krém dostatečně ztuhne, a poté se dobře krájí.

Co budu potřebovat

na piškotový korpus:

  • 2 vejce
  • 100 g moučkového cukru
  • lžící vanilkového cukru
  • 40 g kukuřičného škrobu
  • 40 g hladké mouky
  • ½ lžičky kypřícího prášku do pečiva

na náplň:

  • 500 g plnotučného měkkého tvarohu
  • jeden citron
  • 200 g moučkového cukru
  • želatinový ztužovač za studena nebo 6 plátků želatiny
  • 370 ml smetany ke šlehání

dále:

  • moučkový cukr na posypání

Jak na to

Troubu předehřeji na 180 °C horkovzduch.

Bílky oddělím od žloutků a žloutky začnu v míse s dvěma lžicemi teplé vody šlehat. Až mi vznikne pěna, přidám ještě cukr s vanilkovým cukrem a dál šlehám asi 5 minut do husté pěny. Kukuřičný škrob, mouku a prášek do pečiva spolu zamíchám a přeseji přes síto do žloutkové směsi. Vše opatrně promíchám. Z bílků ušlehám hustý sníh a také ho opatrně zamíchám do těsta. Dortovou formu o průměru 20 cm si vyložím pečícím papírem a vliji do ni připravené těsto. Povrch těsta zarovnám a korpus dám do trouby péct na cca 20 minut.

Po upečení nechám korpus ještě chvíli vychladnout ve formě. Korpus otočím dnem vzhůru a přenesu ho na mřížku, aby úplně vychladl .

Zatím, co mi korpus chládne připravím si náplň. Tvaroh s citronovou šťávou a cukrem vyšlehám. Smetanu ke šlehání vyšlehám na hustou šlehačku. Želatinový ztužovač, nebo želatinové plátky připravím podle návodu na obalu. Rozmíchanou želatinu vliji do tvarohové směsi a dobře rozmíchám. Zlehka přimíchám do krému ještě šlehačku.

Piškotový korpus rozříznu uprostřed a vzniknou mi dvě části. Spodní díl korpusu si dám na dno dortové formy s okrajem a podél okraje upevním pruh pečícího papíru. Na korpus naliji náplň, rovnoměrně rozetřu a přikryji ji druhou částí korpusu. Takto připravený dort dám do lednice, aby náplň zatuhla. V lednici dort nechám nejméně 3 hodiny, ale ideálně 8 hodin odležet, aby byl krém dostatečně ztuhlý a dobře se krájel. Před podáváním celý dort pocukruji.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *