Valašské koláče ( frgále)

Velké koláče, nebo-li frgále si získaly oblibu jak na valašsku, tak i v dalších krajích naší země. Nejčastěji se s nimi setkáte o velikonočních nebo vánočních svátcích a na hodech. Vždycky, když natrefím na frgál s hruškovou náplní, musím ho ochutnat. Za mě nejlepší frgále mají tam, kde je jejich původ – na Valašsku. Protože pocházím z Moravy, tato oblast se stala i našim výletním místem. Při návštěvě Vsetína, jsme si zašli tradičně na hruškový frgál. V hruškových povidlech byl rozemletý badyán, který dodal koláči výjimečnou chuť i vůni.

Receptů na valašské koláče je spousta, ale já si vybrala recept ze starší kuchařky. Těsto je měkčí než na klasické buchty, koláč je chutnější a déle vydrží. Druhý den je koláč stejně dobrý, což je u kynutých těst většinou problém. Koláčové těsto je jemné a díky náplni a máslu není suché.

Na koláč můžete použít různé druhy náplní jako je tvarohová, ořechová, maková, povidlová,  nebo hrušková. Dokonce poslední dobou se těsto vykládá meruňkami, nebo borůvkami. Tradiční náplň do frgálů je ze sušených hrušek. To se sušené hrušky nechají chvíli ve vodě a pak se pomelou na mlýnku a okoření. Pravé frgály se pekly o svátcích, nebo ve slavnostní příležitost a peklo se jich hodně. Upečené se dávaly na sebe, aby dlouho vydržely a neosychaly. Jedly se totiž několik dní. Peklo se samozřejmě v pecích na dřevěném uhlí. To dodávalo koláči ještě výjimečnější chuť.

Co budu potřebovat ( jeden velký koláč)

na těsto:

  • 20 g čerstvého droždí
  • 200 ml mléka
  • 1 žloutek
  • 150 g polohrubé mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 6 lžic rozpuštěného másla
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • špetku soli
  • citronovou kůru

na náplň:

  • 400 g hruškových povidel
  • špetku mleté skořici, hřebíčku, badyánu (podle chuti)
  • na drobenku:
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 60 g másla

na dohotovení:

  • lžíci rumu
  • lžíci másla

Jak na to

Polovinu mléka mírně ohřeji a rozdobím do nej droždí, přidám lžící mouky a cukru. Vidličkou dobře rozkvedlám a nechám vzejít kvásek. Po 15 minutách, už je kvásek napěněný a zvětšil svůj objem. Přidám k němu ostatní suroviny na těsto a vypracuji vláčné těsto, které je řidší a trochu lepkavé, ale na stěny mísy by se nemělo lepit. Na teplejším místě nechám těsto v míse pod utěrkou nakynout. Po ¾ hodiny kynutí se těsto zdvojnásobilo na objemu.

Předehřeji si troubu na 180 °C.

Z pečícího papíru si vystřihnu kruh o průměru 40 cm a položím ho na pečící plech. Vykynuté těsto propracuji na pomoučeném vále ještě rukama a dám na střed pečícího papíru. Vlhkýma rukama těsto od středu roztlačuji a vytahuji, až se mi vytvoří pravidelný kruh o průměru cca 30-35cm. Okraj koláče by měl být trochu vyvýšený.

Na náplň si připravím povidla a koření. Mleté koření promíchám s povidly a potřu jimi celý koláč, jen nechám asi centimetrový okraj. Okraj koláčového těsta potřu zbylým bílkem. Na drobenku si smíchám cukr, mouku a ztuhlé máslo. Drobenka má vlastnost se více spojovat a tvořit těsto. Na koláč nanesu drobenku a dám ho péct do rozehřáté trouby na 15 minut. Když je okraj koláče zlatavý, je koláč upečený. Rozpuštěným máslem potřu okraje koláče a po vychladnutí ještě koláč pokapu máslem a rumem. Koláč krájím na výseče.

Tip

Poctivá hrušková povidla nejsou úplně běžně k dostání, ale můžete je objevit na farmářských trzích, nebo obchodech se zdravou výživou. Hlavně je důležité si přečíst složení, aby hlavní složkou nebyla jablka a přidaný cukr. Pokud máte hrušky, tak je nejlepší si uvařit svoje povidla. Ať už rozemletím sušených, nebo rozvařením čerstvých hrušek. Na povidla jsou nejlepší hrušky měkké a vyzrálé.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *