Valentýnský medový dortík

Za chvíli tu máme svátek sv. Valentýna a s tím se nabízí i něco dobrého upéct svému milovanému protějšku. Když jsem přemýšlela nad valentýnskými recepty na blog, které by mohly být pro vás inspirací právě k tomuto dni, hned mě napadl dort “number cake”.

Tento dort se stal hitem hlavně v minulém roce a pekl se snad ve všech zemích. Druh tohoto dortu se nejčastěji peče ve tvaru číslic na narozeniny, ale můžete tomuto dortu dát vlastně libovolný tvar. Já zvolila srdce, které je uprostřed ještě vyřízlé. Takový tvar se vám bude i lépe porcovat.

Křehké a měkké medové korpusy jsou základem celého dortu. Každé patro spojuje lehký krém z mascarpone a šlehačky a na něm je drobné ovoce. Doporučuji použít maliny, borůvky, ostružiny, jahody, rybíz. Právě kyselé ovoce se skvěle hodí k medovým plátům a sladkému smetanovému krému. K ovoci poté můžete přidat čokoládu, cukrové ozdoby, upečené bílkové pusinky, bonbóny nebo živé květy, které krásně oživí celý dort.


Co budu potřebovat ( na srdce v průměru 20 cm)

na medové pláty:

  • 1 vejce
  • 75 g třtinového cukru
  • 40 g medu
  • ½ lžičky soli
  • 50 g másla
  • ½ lžičky kypřícího prášku
  • 190 g hladké mouky

na krém:

  • 250 g mascarpone
  • 150 ml smetany ke šlehání 30 %
  • 2 lžičky moučkového cukru
  • ½ vanilkového lusku

na dozdobení:

  • čerstvé drobné ovoce ( maliny, borůvky)
  • sněhové pusinky
  • cukrové perličky

 

Jak na to

Příprava plátů:

  1. Z papíru si vystřihnu požadovanou šablonu pro tvar dortu- např.srdce.
  2. Vejce, cukr, med a sůl dám do hrnce a zahřívám. Přidám do směsi máslo a dál nechám vařit, než směs začne bublat.
  3. Hrnec ihned ztáhnu z plotny a nechám chvíli vychladnout.
  4. Do směsi přidám prášek do pečiva, trochu mouky a zamíchám.
  5. Směs přendám na vál a zapracuji do ní zbylou mouku. Vytvoří se mi hladké nelepivé těsto.
  6. Těsto zabalím do potravinové folie a dám do lednice na 1 hodinu.
  7. Předehřeji troubu na 170 °C horkovzduch.
  8. Odleželé těsto na vále rozválím na půl centimetru silný plát.
  9. Pomocí šablony vyřežu z těsta 3x požadovaný tvar (srdce).
  10. Plech vyložím pečícím papírem a vyřezané tvary na něj přenesu.
  11. Těsto na plechu peču cca 7 minut. Jak kraje těsta zezlátnou mám upečeno.
  12. Upečené medové pláty nechám vychladnout.

Příprava krému:

  1. Marcarpone a smetanu vyšlehám v tuhý krém.
  2. Cukr a zrníčka vanilkového lusku zamíchám do krému.
  3. Krém dám do cukrářského sáčku s kulatou zdobící špičkou.

Kompletování:

  1. Na první medový plát pomocí cukrářského sáčku dělám krémové pusinky vždy 1-2 v řadě.
  2. Na krém položím ovoce a další medový plát .
  3. Na plát znovu nanesu krémové pusinky, ovoce a položím další medový plát.
  4. Poslední medový plát ozdobím krémem, položím ovoce a dozdobím perličkami a sněhovými pusinkami.

Dort nechám pár hodin ztuhnout v lednici, pláty krémem více navlhnou a dort se bude lépe krájet.

Při přípravě by se Vám mohlo hodit

Cukrářské sáčky

Cukrářské sáčky

e-shop
Váleček

Váleček

e-shop
Lopatka na dezerty

Lopatka na dezerty

e-shop

2 komentáře


  1. // Odpovědět

    Dobrý den,
    Mám dotaz-jak je to z krehkosti platu?Jsou pevnější než když se pečou z klasického křehké těsta?Nemaji tendence se lámat při manipulaci/převozu?Pripadne čeho se vyvarovat,abych tomu predesla…Moc Dekuji A.M.


    1. // Odpovědět

      Dobrý den, omlouvám se , snad neodpovídám pozdě. Řekla bych, že pláty jsou pevné jako na perníčky. Když nejsou navlhlé krémem, tak trochu mají tendenci se lámat. Pokud je chcete převážet, tak jen bych pláty zabezpečila, aby se nehýbaly a nepojížděli. Lepší je, ale když se servíruje dort odleželý ( alespon jeden den)a pláty jsou navlhlé. ˇAť Vám chutná , Žaneta

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *