Vířivý povidlový chléb

,

Chléb na sladký způsob, ve kterém si v každém soustu vychutnáte povidla se skořicí. Tento vířivý chléb mě zaujal na jednom zahraničním blogu. Jak už z názvu plyne, zamotáním pramenů se vytvoří vírové vlny, které se projevují i uvnitř s vrstvy povidel. Povidla jsem použila švestková a je dobré s nimi nešetřit.

Tento recept je pokračování v sérii pečení z kvásku, kde kromě klasických chlebů čas od času přidám i nějaký sladký recept. Vyzkoušet jste již mohli kváskové lívance. Kváskové těsto je chuťově výraznější, než kynuté z droždí. Díky kvásku je chléb i déle trvanlivý, povidla mu dodávají větší vláčnost a sladkost. Jak je známo kváskové těsto déle kyne. Když nebudete pospíchat a necháte mu čas na kynutí, upečete tak měkký chléb s chutí povidel, které k podzimu pasují.

Co budu potřebovat

na rozkvas:

na těsto:

  • 200 g žitného rozkvasu
  • 350 ml teplé vody
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 700 g hladké pšeničné mouky
  • 1 ½ lžičky soli

na náplň:

  • 200 g švestkových povidel
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžičku mleté skořice

Jak na to

  1. V nádobě na rozkvas mám lžíci kvásku a přidám k němu žitnou mouku, vodu a promíchám. Nechám ingredience pracovat na lince 8 hodin, ideálně přes večer, abych ráno mohla zadělat těsto.
  2. Když je rozkvas plný bublinek a zvětšil svůj objem dvojnásobně, můžu ho použít. Do mísy si dám rozkvas (jen lžíci nechám v nádobě na rozkvas pro příště) vodu, cukr, sůl a mouku. Kuchyňským robotem 10 minut nechám vypracovat těsto pomocí nástavce háku. Ručně hnětení trvá déle. Těsto je tužší než na kváskový chléb a nelepí se tolik ke stěnám mísy. Mělo by být hladké a dobře tvárné. Mouku přisypávám podle potřeby i +50 g navíc.
  3. Těsto nechám kynout v míse a zakryté utěrkou 2-3 hodiny. Doporučuji vyhledat teplejší místo, aby se doba kynutí zkrátila. Dobře nakynuté těsto poznám tak, když spodní část těsta jde dobře od mísy a těsto je zespodu nadýchané plné bublinek.
  4. Těsto na pomoučeném vále rozválím do obdélníku cca 40 x 30 cm. Povrch těsta potřu povidly a posypu skořicovým cukrem, který si připravím smícháním skořice a cukru.
  5. Začnu rolovat těsto na krátké straně a vytvořím tak závin, který nožem rozříznu podélně. Vzniknou mi dvě poloviny závinu, které přes sebe překládám a vznikne mi pletenec ze dvou pramenů. Doporučuji překládat rychle, aby náplň nevytekla.
  6. Chlebovou formu si vyložím pečícím papírem, pletenec vložím do formy a konce zahnu, tak aby se mi pletenec do formy vešel. Pod utěrkou nechám těsto cca 3 hodiny kynout.
  7. Když chléb zvětšil svůj objem ve formě a při mírném zatlačení prstu do těsta se prohluben jen mírně vrací předehřeji si troubu na 170 °C.
  8. Formu s těstem vložím do rozehřáté trouby a peču 45 minut. Po 10 minutách pečení si chleb zakryji alobalem, protože povidla mají tendenci se připalovat.
  9. Po upečení chléb nechám vychladnout nejdříve ve formě a po 10 minutách ho vyklopím z formy a na mřížce nechám úplně vychladnout.
  10. Před podáváním pocukruji a krájím nejdříve hodinu po upečení.   

Při přípravě by se Vám mohlo hodit

Chlebová forma

Chlebová forma

e-shop
Nádoba na kvásek

Nádoba na kvásek

e-shop
Chladící mřížka obdélník

Chladící mřížka obdélník

e-shop

2 komentáře


  1. // Odpovědět

    Ráda bych vyzkoušela, ale kde sehnat kvásek?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *