Dorty

Zamilovaná Pavlova s vanilkovým krémem

12.2.2018

Svatý Valentýn se blíží, a tak jsem pro vás připravila recept na vynikající bezé dort. Tento dort vychází z receptu na dort Pavlova, což je jednoduchý sněhový korpus plněný šlehačkou a jahodami. Koneckonců, recept na dort Pavlova jste na blogu mohli vidět už dříve.

V mé speciální valentýnské variantě dortu naleznete vanilkový krém, arašídy, čokoládu, maliny a borůvky. Kyselé maliny, které jsem měla v zásobě ještě z minulé sezóny, skvěle zmírnili sladkost dezertu. Karob, který jsem použila místo kakaa, dortu zas dodal zajímavou kávo-kakaovou chuť. Dort je lehký díky bezé korpusu, vanilkovému krému a šlehačce.

Co budu potřebovat
Na 2 korpusy( bezé):
vejce4 bílky  
cukr200 g krupicového cukru
kukuřičný škrob2 lžíce kukuřičného škrobu
jablečný ocet1 lžíce jablečného octa
pekanový ořech100 g nesolených arašídů
kakao2 lžíce karobu (nebo kakaa)

Na vanilkový krém:
mléko320 ml mléka
vanilkový lusk½ vanilkového lusku zobrazit na e-shopu
vejce4 žloutky
cukr30 g krupicového cukru
kukuřičný škrob15 g kukuřičného škrobu
mouka15 g hladké mouky

Dále:
čokoláda100 g mléčné čokolády zobrazit na e-shopu
pekanový ořech100 g nesolených arašídů
borůvkyhrst malin /pár borůvek
smetana200 ml smetany ke šlehání
ztužovač šlehačkyztužovač šlehačky
kakaolžící karobu ( nebo kakaa)
máslokousek másla

Jak na to

Nejdříve si připravím bezé korpusy. Bílky pokojové teploty dám do mísy, přidám k nim cukr a začnu šlehat v robotu na nejvyšší rychlost. Po asi 15 minutách šlehání mi vznikne pevný lesklý sníh, který tvoří špičky. Znamená to, že když ze sněhu vytáhnu šlehací metlu vytvoří se sněhová špička, která si drží tvar. Do sněhu krátce zamíchám škrob a jablečný ocet. Arašídy si rozemelu a přidám je do sněhu. Trochu sněhu si odeberu do misky a přidám k němu karob. Rozmíchám lžící ve sněhu a vznikne mi hnědý sníh karobové chuti i vůně. Zamíchám zlehka do bílého sněhu.

Troubu si předehřeji na 150 °C horkovzduch.

Na dva pečící papíry si nakreslím kruhy s průměrem 20 cm. Pečící papíry dám rovnou na plechy. Sníh si rozdělím na dvě poloviny a přenesu na pečící papír doprostřed kruhu. Sníh rozetřu po celém vyznačeném kruhu. Nemusí být zarovnaný -nepravidelnost je ku prospěchu. To stejné udělám na druhém pečícím papíru. Oba plechy se sněhovými hromádkami dám péct do trouby na 90 minut. Po vložení plechů do trouby uberu teplotu na 100 °C.

Zatím, co se mi korpusy pečou si připravím vanilkový krém. Mléko si naliji do kastrolku a s rozříznutým vanilkovým luskem dám vařit. Když mléko dosáhne bodu varu, odstavím ho z plotny a nechám 30 minut odležet. Poté vanilkový lusk vytáhnu. Žloutky s cukrem vyšlehám a přidám škrob, mouku a znovu šlehám. Mléko znovu přivedu k varu a přidám do něj žloutkovou směs. Směs v mléce stále míchám, až začne být hustá jako puding. Hustý vanilkový krém za občasného zamíchání nechám vychladnout.

Upečené korpusy nechám vychladnout a pak jeden z nich potřu celým vanilkovým krémem. Na krém dám maliny,arašídy, ¼  nasekané čokolády a přiklopím druhým korpusem. Zatím si takhle připravený dort dám do lednice.

Šlehačku si vyšlehám se ztužovačem a zamíchám do ní karob. Na vrchní korpus dortu nanesu šlehačku a ozdobím jak spodní patro- ¼ nasekaná čokoláda, arašídy, maliny, borůvky. Zbytek čokolády s kouskem másla si ve vodní lázni rozpustím a poté ještě teplou čokoládou polévám okraj dortu.

Dort nechám v lednici vychladit, tím se poleva, krém zpevní a korpusy změknou.

Tip

Karob, nebo-li svatojánský chléb koupíte většinou v obchodech se zdravou výživou. Jedná se o zdravější náhradu kakaa. Karob, už je sám o sobě sladký, proto šlehačku nemusíte doslazovat. Pokud použijete kakao, tak šlehačku můžete trochu přisladit. Karob má specifickou chuť – řekla bych něco mezi kakaem a kávou.

Z našeho e-shopu:

koreni-na-cajove-susenky
vykrajovatka
koreni
razitka
pytliky
brcka
valecky
previous arrow
next arrow
Přejít na e-shop

Mohlo by vás také zajímat

Žádné komentáře

Odpovědět