Závin s třešněmi

,

Jestli máte ještě pár čerstvých třešní, nebo zásobu mražených, tak si zkuste upéct tento třešňový závin. Recept na něj jsem vybrala jako výherní v soutěži Peču podle vás. Závin mě zaujal zajímavou kombinací náplně, která je z třešní, čokolády a tvarohu. Základní recept nabízí i mandle místo čokolády, já jsem však zvolila čokoládu a myslím, že tak závin dostal o to zajímavější chuť. Závin je z křehkého těsta, takže vám příprava nezabere mnoho času, a pak stačí těsto pořádně potřít tvarohovou náplní a posypat třešněmi a čokoládou. Výsledná chuť závinu vás příjemně překvapí a probudí vaše chuťové pohárky.

Recept zaslala Věra Pragerová.


Co budu potřebovat

na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • ¼ lžičky soli
  • 80 g másla
  • 1 vejce
  • 2 lžíce vody

na náplň:

  • 250 g tučného měkkého tvarohu (v alobalu)
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • ½ vanilkového lusku nebo vanilkového extraktu
  • 1 vejce
  • lžíci kukuřičného škrobu
  • hrnek vypeckovaných třešní
  • hrst nasekané kvalitní hořké čokolády

dále:

  • vejce na potření
  • moučkový cukr na posypání

 

Jak na to

Mouku, sůl, změklé máslo, vejce a vodu smíchám v míse dohromady a na vále vypracuji v těsto, které se nelepí. Pokud se ingredience špatně pojí, přidám další dvě lžíce vody. Dobře vypracované těsto zabalím do potravinové folie a nechám v lednici 30 minut odležet.

Troubu si předehřeji na 180 °C.

Na náplň si smíchám v míse tvaroh, cukr, zrníčka vanilkového lusku,vejce a kukuřičný škrob.

Odpočinuté těsto si na pomoučeném vále rozválím na tenký obdélník. Na těsto rozetřu tvarohovou náplň, na ni pokladu třešně a nasekanou čokoládu. Těsto sroluji do závinu a přenesu ho na plech s pečícím papírem, tak aby byl spoj dolů. Povrch závinu potřu rozkvedlaným vejcem a dám  závin do trouby péct na cca 25 minut. Jak bude povrch závinu zlatavý, závin je upečený a nechám ho úplně vychladnout.

Závin podávám nakrájený a pocukrovaný.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *