Muffiny a Cupcakes

Zelené cupcakes s jablky a kopřivou

18.4.2019

Na zelený čtvrtek jsem chtěla upéct něco tématického, sladkého a přírodně zbarveného do zelena.

K zabarvení se mi na zahradě nabízely mladé kopřivy, které jsou teď ke konci dubna už pěkně narostlé. Mladé jarní kopřivy jsou vhodné pro přípravu různých jídel, protože jsou křehké a plné různých prospěšných látek. Obzvláště teď na Velikonoce jsou mezi lidmi oblíbené recepty na kopřivový špenát, nebo různé kopřivové nádivky. Kopřivy sbírejte jen na čistých místech a doporučuji trhat jen vrcholové lístky růžic. Kopřiva nemá nijak výraznou chuť, takže ji ve sladkých jídlech můžete používat k barvení zcela bez obav. Dokud jsem dětem neřekla, že cupcakes obsahují kopřivy, tak jim hodně chutnaly.

Cupcakes jsou díky jablkům šťavnatější a koření jim dodává ještě lepší chuť. Každý cupcakes jsem ozdobila smetanovým krémem s bílou čokoládou.

Co budu potřebovat ( na 12 ks)

na těsto:

  • 2 vejce
  • špetku soli
  • 100 g hnědého třtinového cukru
  • 75 ml slunečnicového oleje
  • šťáva z jednoho citronu
  • 2 velká jablka
  • 50 g mladých kopřiv
  • 1 lžičku mleté skořice
  • ½ lžičku kardamonu
  • 150 g špaldové celozrnné mouky
  • 9 g kypřícího prášku do pečiva

na krém:

  • 50 g másla
  • 50 g bílé čokolády
  • 200 g mascarpone
  • pár kapek citronové šťávy

dále:

  • 3 lžíce strouhaného kokosu
  • trochu práškového kakaa
  • 12 čokoládových vajíček

Jak na to

Příprava těsta:

  1. Předehřeji troubu na 170 °C horkovzduch.
  2. Bílky si oddělím od žloutků a z bílků se špetkou soli vyšlehám pevný sníh.
  3. Jablka oloupu, zbavím jádřince a nakrájím na kostky.
  4. Listy kopřivy propláchnu a spařím horkou vodou.
  5. Jablka s kopřivou rozmixuji na pyré.
  6. Žloutky s cukrem utřu a přidám pyré, olej, koření a zamíchám.
  7. Do mouky přidám kypřící prášek, zamíchám a vmíchám do těsta.
  8. Vyšlehaný sníh opatrně přimíchám do těsta.
  9. Do formy na muffiny dám papírové košíčky a plním je do ¾ po okraj těstem.
  10. Peču v předehřáté troubě cca 15 minut. Když je povrch zlatavý a pevný, základ cupcake je upečený.

Příprava krému:

  1. Změklé máslo krátce vyšlehám.
  2. Čokoládu zahřívám do rozpuštění a nechám ji vychladnout.
  3. Ještě tekutou ji naleji do másla.
  4. Mascarpone pokojové teploty přidám k máslu a vše vyšlehám v hladký krém.

Kompletování:

  1. Do cukrářského sáčku dám krém a širší kulatou špičkou ozdobím vychladké cupcakes krémem.
  2. Do kokosu zamíchám kakao a ozdobím krém.
  3. Na krém každého cupcakes dám malé čokoládové vajíčko.

Z našeho e-shopu:

koreni-na-cajove-susenky
vykrajovatka
koreni
razitka
pytliky
brcka
valecky
previous arrow
next arrow
Přejít na e-shop

 

Mohlo by vás také zajímat

Žádné komentáře

Odpovědět