Jaro mám spojené s barvami, vůní květin a touhou dělat věci trochu jinak – lehčeji, s radostí. A přesně takové jsou i tyhle mini Pavlovy. Křehká sněhová hnízda plněná jemným krémem z mascarpone, lyofilizovaných jahod a citronového krému, ozdobená čokoládovými vajíčky a kvítky… prostě malý dezert, který na stole nejen potěší oko, ale i chuťové buňky.
Pečení Pavlovek mám spojené s tím nejhezčím jarním časem – když se příroda probouzí, všechno kvete a doma to voní po sladkém. Pro mě jsou tyhle Pavlovy takovým symbolem jara – stejně jako hnízda, která se pomalu objevují v korunách stromů.
Na korpus:
4 bílky
200 g krupicového cukru
2 lžíce kukuřičného škrobu
1 lžíce jablečného octa
Na krém:
200 g mascarpone
200 ml smetany ke šlehání
1 lžíce prášku lyofilizovaných jahod
Na lemon curd:
1/2 citronu (šťáva i kůra)
170 g krupicového cukru
2 žloutky
30 g másla
Na sněhový krém:
2 bílky
170 g krupicového cukru
50 ml vody
Na ozdobení:
Čokoládová vajíčka
Jedlé květy (např. fialky, macešky)
Jak na to:
Korpus :
- Předehřeji troubu na 150 °C a vyložím plech pečicím papírem.
- Bílky vyšlehám do tuhého sněhu, poté postupně přidávám cukr a šlehám dokud nevznikne pevný a lesklý sníh.
- Do sněhu postupně vmíchám kukuřičný škrob a jablečný ocet.
- Těsto přenesu do cukrářského sáčku a na plech vytvaruji malé hnízda (asi 6–8 cm v průměru).
- Peču v předem vyhřáté troubě, kterou ihned po vložení plechu s korpusy ztlumímna 100 °C, asi 1 hodinu, až budou pevná a křupavá na povrchu.
- Po upečení je nechám vychladnout v troubě při otevřených dvířkách.
Jahodový krém:
- Mascarpone vyšlehám se smetanou ke šlehání do husté a hladké konzistence.
- Přidám prášek lyofilizovaných jahod a promíchám, aby krém měl krásnou růžovou barvu a jahodovou chuť.
Lemon curd (citronový krém):
- V misce smíchám žloutky, cukr, citronovou šťávu a nastrouhanou citronovou kůru.
- Na mírném ohni tuto směs zahřívám ve vodní lázni a stále míchám, dokud nezhoustne (trvá to cca 5–7 minut).
- Jakmile směs zhoustne, přidám máslo a promíchám, dokud se máslo nerozpustí.
- Nechám vychladnout na pokojovou teplotu.
Sněhový krém meringue:
- V malém hrnci přivedu vodu a 150 g cukru k varu a vařím asi 3–4 minuty, až směs začne houstnout.
- Bílky s 20 g cukru vyšlehám do tuhého sněhu.
- Do sněhu postupně přidávám horký sirup a pokračujie ve šlehání, dokud nebude krém lesklý a pevný.
Sestavení a zdobení:
- Na každý vychladlý korpus nanesu jahodový krém v cukrářském sáčku s hladkou zdobičkou a vrch krému zarovnám.
- Na jahodový krém udělám dvě kružnice po okraji sněhového krému .
- Doprostřed dám citronový krém, tak aby vyplnil uprostřed meringue krém..
- Pomocí flambovací pistole meringue krém jemně opálím.
- Ozdobím čokoládovými vajíčky a jedlými květy podle vlastní fantazie.
Servírování:
Mini Pavlovy nechám odležet v lednici alespoň 1 hodinu před podáváním, aby se všechny chutě spojily.
Žádné komentáře