Bílkové těsto Netradiční zákusky

Jarní mini Pavlova  

6.5.2025

Jaro mám spojené s barvami, vůní květin a touhou dělat věci trochu jinak – lehčeji, s radostí. A přesně takové jsou i tyhle mini Pavlovy. Křehká sněhová hnízda plněná jemným krémem z mascarpone, lyofilizovaných jahod a citronového krému, ozdobená čokoládovými vajíčky a kvítky… prostě malý dezert, který na stole nejen potěší oko, ale i chuťové buňky.

Pečení Pavlovek mám spojené s tím nejhezčím jarním časem – když se příroda probouzí, všechno kvete a doma to voní po sladkém. Pro mě jsou tyhle Pavlovy takovým symbolem jara – stejně jako hnízda, která se pomalu objevují v korunách stromů.

 

Na korpus:
Vejce4 bílky
cukr200 g krupicového cukru
kukuřičný škrob2 lžíce kukuřičného škrobu

jablečný ocet1 lžíce jablečného octa

Na krém:
mascarpone200 g mascarpone

smetana200 ml smetany ke šlehání

jahody1 lžíce prášku lyofilizovaných jahod

Na lemon curd:
citrón1/2 citronu (šťáva i kůra)
cukr170 g krupicového cukru

Vejce2 žloutky

máslo30 g másla

Na sněhový krém:
Vejce2 bílky

cukr170 g krupicového cukru

voda50 ml vody

Na ozdobení:
čokoládaČokoládová vajíčka

jedlé květyJedlé květy (např. fialky, macešky)

Jak na to:

Korpus :

  1. Předehřeji troubu na 150 °C a vyložím plech pečicím papírem.
  2. Bílky vyšlehám do tuhého sněhu, poté postupně přidávám cukr a šlehám dokud nevznikne pevný a lesklý sníh.
  3. Do sněhu postupně vmíchám kukuřičný škrob a jablečný ocet.
  4. Těsto přenesu do cukrářského sáčku a na plech vytvaruji malé hnízda (asi 6–8 cm v průměru).
  5. Peču v předem vyhřáté troubě, kterou ihned po vložení plechu s korpusy ztlumímna 100 °C,  asi 1 hodinu, až budou pevná a křupavá na povrchu.
  6. Po upečení je nechám vychladnout v troubě při otevřených dvířkách.

Jahodový krém:

  1. Mascarpone vyšlehám se smetanou ke šlehání do husté a hladké konzistence.
  2. Přidám prášek lyofilizovaných jahod a promíchám, aby krém měl krásnou růžovou barvu a jahodovou chuť.

Lemon curd (citronový krém):

  1. V misce smíchám žloutky, cukr, citronovou šťávu a nastrouhanou citronovou kůru.
  2. Na mírném ohni tuto směs zahřívám ve vodní lázni a stále míchám, dokud nezhoustne (trvá to cca 5–7 minut).
  3. Jakmile směs zhoustne, přidám máslo a promíchám, dokud se máslo nerozpustí.
  4. Nechám vychladnout na pokojovou teplotu.

Sněhový krém meringue:

  1. V malém hrnci přivedu vodu a 150 g cukru k varu a vařím asi 3–4 minuty, až směs začne houstnout.
  2. Bílky s 20 g cukru vyšlehám do tuhého sněhu.
  3. Do sněhu postupně přidávám horký sirup a pokračujie ve šlehání, dokud nebude krém lesklý a pevný.

Sestavení a zdobení:

  1. Na každý vychladlý korpus nanesu jahodový krém v cukrářském sáčku s hladkou zdobičkou a vrch krému zarovnám.
  2. Na jahodový krém udělám dvě kružnice po okraji sněhového krému .
  3. Doprostřed dám citronový krém, tak aby vyplnil uprostřed meringue krém..
  4. Pomocí flambovací pistole meringue krém jemně opálím.
  5. Ozdobím čokoládovými vajíčky a jedlými květy podle vlastní fantazie.

Servírování:

Mini Pavlovy nechám  odležet v lednici alespoň 1 hodinu před podáváním, aby se všechny chutě spojily.

Z našeho e-shopu:

koreni-na-cajove-susenky
vykrajovatka
koreni
razitka
pytliky
brcka
valecky
previous arrow
next arrow
Přejít na e-shop

Mohlo by vás také zajímat

Žádné komentáře

Odpovědět