Dorty Křehké těsto Recepty

Ostružinový cheesecake s Lotus crumble

22.8.2025

Na konci léta, kdy na zahradě dozrávají ostružiny a člověk si chce uchovat tuhle chvíli ještě o něco déle, je tenhle cheesecake ideální volbou. Karamelová chuť Lotus sušenek se krásně propojí s jemným krémem z mascarpone a tvarohu a šťavnaté ostružiny tomu dodají osvěžující nakyslou tečku. Drobenka na povrchu pak celé dílo završí křupavou texturou a nádhernou vůní. Stačí kousek na talířek, šálek kávy do ruky a posezení na zahradě se rázem promění v malý letní rituál, který si budete chtít zopakovat zas a znovu.

Co budu potřebovat:

Korpus
piškoty160 g Lotus sušenek (speculoos)
máslo60 g rozpuštěného másla

Tvarohová hmota
tvaroh250 g plnotučného tvarohu (měkkého, třikrát mletého)
mascarpone500 g mascarpone
vejce3 velká vejce
mouka3 lžíce pšeničné mouky
cukr150 g jemného cukru krupice
vanilkový extrakt1 lžička vanilkového extraktu

Ovoce
Ostružinacca 450 g ostružin (větší rozpůlit)
kukuřičný škrob2 lžíce bramborového škrobu

Drobenka
piškoty3 lžíce rozdrcených Lotus sušenek
máslo60 g studeného másla
mouka80 g polohrubé mouky
cukr50 g cukru krupice

Jak na to:

Korpus
Sušenky Lotus rozdrcím najemno a smíchám je s rozpuštěným máslem. Směs natlačím na dno dortové formy vyložené pečicím papírem a dám ji na chvíli do lednice, aby korpus ztuhnul a držel tvar.

Tvarohová hmota
Do mísy vložím plnotučný tvaroh, mascarpone, vejce, cukr, mouku a vanilkový extrakt. Vše vyšlehám do hladkého krému, který bude jemný, ale zároveň dostatečně hutný, aby se při pečení dobře spojil. Krém rovnoměrně rozetřu na vychlazený korpus.

Ovoce
Ostružiny promíchám s bramborovým škrobem, aby se při pečení neroztekly a zachovaly si šťavnatost. Poté je rozložím na vrstvu tvarohové hmoty.

Drobenka (crumble)
Změklé máslo smíchám s moukou, cukrem a několika lžícemi rozdrcených Lotus sušenek, dokud nevznikne drobivá směs. Touto drobenkou rovnoměrně posypu povrch cheesecaku s ostružinami.

Pečení
Troubu předehřeji na 175 °C. Cheesecake vložím dovnitř a peču přibližně 50 minut, dokud drobenka nezezlátne a náplň neztuhne. Po upečení nechám dort vychladnout nejprve v mírně pootevřené troubě, poté ho přenesu do lednice, kde získá pevný tvar a krásně se rozleží.

 

Mohlo by vás také zajímat

Žádné komentáře

Odpovědět