Domácí bílý jogurt

Jogurt byl jednou z prvních věcí, které jsem se pokoušela vytvořit z čerstvého mléka. Jeho příprava není zas tak složitá a odměnou vám bude hustý domácí jogurt, ve kterém stojí lžíce.

Pro domácí jogurt zrající ve skle je typická vrstva tuku, která se vytvoří na povrchu jogurtu (to známe i u kupovaných jogurtů, například tradiční jihočeský jogurt ve skle) a také syrovátka, která se z jogurtu uvolňuje po zamíchání. Oboje je správně, přesně tak se má domácí jogurt chovat a přesně tak má vypadat. Takový jogurt vydrží v lednici až měsíc, jeho chuť se ale postupně stává kyselejší. Podle vlastní chuti můžete jogurt dochutit marmeládou, ovocem nebo ovesnými vločkami.

Pro výrobu domácího jogurtu potřebujeme jen dvě věci – čerstvé mléko (dokonce může být pasterované, pokud možno ale šetrnou pasterací – v supermarketech se typicky jedná o čerstvá a selská mléka prodávaná ve skle) a jogurtovou kulturu. Jogurtová kultura je potřeba pro proces zaočkování, při kterém se v mléce rozmnoží bakterie mléčného kvašení. Sušenou termofilní kulturu koupíte v e-shopech a obchodech, které jsou zaměřeny na výrobu sýrů a výrobu domácích produktů. Pokud se vám nebude hned chtít objednávat mléčná kultura, můžete použít k zaočkování mléka bílý jogurt s živou kulturou. Jogurt nesmí obsahovat škroby a jiná zahuštovadla. Každý jogurt s živou kulturou má specifické vlastnosti chuti i konzistence a váš jogurt bude ve výsledku trochu jiný, než ten který jste použili na zaočkování. Z kupovaných jogurtů můžete použít např. Hollandii, Pilos, Z Valašska a další.

Co budu potřebovat

  • 1 l plnotučného čerstvého mléka
  • termofilní jogurtovou kulturu (např. Lambda 3)
  • nebo 3 lžíce jogurtu s živou kulturou

dále:

  • potravinářský teploměr
  • Jogurtovač, zavařovací hrnec nebo termotašku
  • cca 5 skleniček

Jak na to

Čerstvé mléko dám do hrnce a zahřívám ve vodní lázní. Hrnec zakryji pokličkou a nechám mléko vařit. Jak mléko začne pěnit zkontroluji teplotu mléka, a když má přes 95 °C vařím 2 minuty. Vyšší teplota zaručí hustý jogurt. Když mléko dosáhlo požadované teploty, hrnec ponořím do studené vody. Potřebuji, aby se mléko rychle ochladilo na 45 °C. Při teplotě kolem 43 °C do mléka nasypu odměřenou kulturu podle dávkování na obale (dávka velká asi na špičku nože) nebo do mléka zamíchám 3 lžíce bílého jogurtu.

Takto připravené mléko naliji do čistých skleniček a každou skleničku dobře uzavřu. Teplota mléka ve skleničkách by měla být kolem 40 °C po dobu 6-8 hodin. To zajistí jogurtovač, zavařovací hrnec, nebo dám  naplněné skleničky jednoduše do termotašky, kterou postavím na teplé místo. Skleničky nechám v klidu odpočívat a po 6 hodinách, už by měl jogurt být částečně hustý. Poté jogurt dám na 12 hodin do lednice. V lednici se stane jogurt hustým a tuková vrstva vystoupá napovrch a uzavře tak jogurt.

Jogurt by měl v lednici vydržet až měsíc. Jogurt v chladu zraje a získává kyselejší chuť.

Tip

Jogurtovou kulturu skladujte v mrazáku. Takhle vydrží dva roky od data výroby.

2 komentáře


  1. // Odpovědět

    Zbytečně složité.Stačí zahřát mléko plnotucne,přidat malý bílý jogurt.Přikrýt poklickou a druhý den je hotovo.Nepotrebujete kupovat žádnou kulturu,mít jogurtovac ani teploměr.


    1. // Odpovědět

      Zdravím Dášo, mám i v receptu variantu s kupovaným jogurtem uvedenou. Je jen na každém, co si zvolí. My máme raději přímo dávkovaný jogurt ve skleničkách, ale určitě to jde i nechat v hrnci. Nevím jaká je pak konzistence jogurtu, když z něj odeberete a určitě pak nevydrží tak dlouho. Pěkný den, Žaneta

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *