Chtěla bych se s vámi podělit o další kváskový recept na domácí chléb, tentokrát s přidáním syrové brambory do těsta. Na blogu mezi staršími recepty najdete bramborový chléb s fenyklem, kdy do těsta přidáte uvařené brambory. Je to skvělý recept, jak zužitkovat zbylé brambory nebo kaši z oběda.
Jestli se vám nechce vařit s bramborem, tak je pro vás recept se syrovou bramborou ideální. Při zadělání těsta nastrouháte na jemno syrovou bramboru a to je vše. Celý proces pečení domácího chleba trvá delší čas, a tak určitě jako já oceníte rychlé zadělání těsta. A proč přidat právě syrový či vařený brambor do chlebového těsta ? Chléb je vláčný, jemný, zdá se mi i chutnější a vydrží déle dobrý. Chléb doporučuji péct v litinovém hrnci, nebo jiném velkém hrnci s poklicí vhodném do trouby. Nejen, že při nažezání se chléb krásně otevře, ale kurka ( hlavně zespod) je měkčí, než při klasickém pečení na plechu se záparou.
Co budu potřebovat
na rozkvas:
1 lžíci žitného kvásku
100 g žitné hladké mouky
100 g vody
na těsto:
200 g rozkvasu
250 g teplé vody
450 g pšeničné chlebové mouky
1 syrovou větší bramboru
2 lžičky soli
lžičku medu
lžíci chlebového koření
Jak na to
příprava rozkvasu:
- Do nádoby se žitným kváskem přidám žitnou mouku, teplejší vodu a vše zamíchám na hustější kaši.
- Nádobu s rozkvasem nechám při pokojové teplotě min. 8 hodin, nebo do té doby než se rozkvas zdvojnásobí a je plný bublinek.
příprava těsta:
- Do zadělávací mísy dám rozkvas, přileju vodu a rozmíchám.
- Dále přidám mouku, najemno nastrouhanou bramboru, med a nechám vypracovat pomocí hnětače krátce těsto.
- Mísu přikryji utěrkou a nechám těsto 20 minut odležet.
- Po uplynulé době přidám do těsta sůl, chlebové koření a nechám vypracovat 10 minut těsto pomocí robotu.
- Mísu s těstem přikryji utěrkou a na teplejším místě nechám těsto cca 3-4 hodiny kynout.
- Po vykynutí těsto stočím do ošatky a nachám těsto v ošatce kynout cca 2 hodiny nebo jestli se těsto při prstovém testu pomalu vrací zpět.
- Předehřeji troubu s hrnec na 230 °C na dolní a spodní ohřev.
- Nakynuté těsto z ošatky překlopím na pečící papír, nařežu dle fantazie a přendám na pečícím papíru do nahřátého hrnce a zadělám poklicí.
- Chléb peču 20 minut pod poklicí a dalších 20-30 minut bez poklice.
- Jestli je chléb dostatečně upečený zkontroluji poklepáním na spodní stranu chleba. Pokud “ zvoní” chléb dám vychladnout na mřížku a krájím nejdříve za 2 hodiny po upečení.
Tip
Směs chlebové koření nejčastěji připravuji smícháním koření: kmínu, anýzu/ fenyklu, koriandru a tymiánu.
Z našeho e-shopu:
Žádné komentáře