Kváskové pečení

Chléb se syrovou bramborou pečený v hrnci

29.6.2020

Chtěla bych se s vámi podělit o další kváskový recept na domácí chléb, tentokrát s přidáním syrové brambory do těsta. Na blogu mezi staršími recepty najdete bramborový chléb s fenyklem, kdy do těsta přidáte uvařené brambory. Je to skvělý recept, jak zužitkovat zbylé brambory nebo kaši z oběda. 

Jestli se vám nechce vařit s bramborem, tak je pro vás recept se syrovou bramborou ideální. Při zadělání těsta nastrouháte na jemno syrovou bramboru a to je vše. Celý proces pečení domácího chleba trvá delší čas, a tak určitě jako já oceníte rychlé zadělání těsta.  A proč přidat právě syrový či vařený brambor do chlebového těsta ? Chléb je vláčný, jemný, zdá se mi i chutnější a vydrží déle dobrý. Chléb doporučuji péct v litinovém hrnci, nebo jiném velkém hrnci s poklicí vhodném do trouby. Nejen, že při nažezání se chléb krásně otevře, ale kurka ( hlavně zespod) je měkčí, než při klasickém pečení na plechu se záparou. 

 

Co budu potřebovat

na rozkvas:
žitná mouka1 lžíci žitného kvásku
mouka100 g žitné hladké mouky
voda100 g vody

na těsto:
žitná mouka200 g rozkvasu
voda250 g teplé vody
mouka450 g pšeničné chlebové mouky
bramborový škrob1 syrovou větší bramboru
sůl2 lžičky soli
medlžičku medu
směs kořenílžíci chlebového koření zobrazit na e-shopu

Jak na to

příprava rozkvasu:

  1. Do nádoby se žitným kváskem přidám žitnou mouku, teplejší vodu a vše zamíchám na hustější kaši. 
  2. Nádobu s rozkvasem nechám při pokojové teplotě min. 8 hodin, nebo do té doby než se rozkvas zdvojnásobí a je plný bublinek.

příprava těsta:

  1. Do zadělávací mísy dám rozkvas, přileju vodu a rozmíchám. 
  2. Dále přidám mouku, najemno nastrouhanou bramboru, med a nechám vypracovat pomocí hnětače krátce těsto. 
  3. Mísu přikryji utěrkou a nechám těsto 20 minut odležet. 
  4. Po uplynulé době přidám do těsta sůl, chlebové koření a nechám vypracovat 10 minut těsto pomocí robotu.
  5. Mísu s těstem přikryji utěrkou a na teplejším místě nechám těsto cca 3-4 hodiny kynout.
  6. Po vykynutí těsto stočím do ošatky a nachám těsto v ošatce kynout cca 2 hodiny nebo jestli se těsto při prstovém testu pomalu vrací zpět.
  7. Předehřeji troubu s hrnec na 230 °C na dolní a spodní ohřev.
  8.  Nakynuté těsto z ošatky překlopím na pečící papír, nařežu dle fantazie a přendám na pečícím papíru do nahřátého hrnce a zadělám poklicí.
  9. Chléb peču 20 minut pod poklicí a dalších 20-30 minut bez poklice.
  10. Jestli je chléb dostatečně upečený zkontroluji poklepáním na spodní stranu chleba. Pokud “ zvoní” chléb dám vychladnout na mřížku a krájím nejdříve za 2 hodiny po upečení. 

Tip

Směs chlebové koření nejčastěji připravuji smícháním koření: kmínu, anýzu/ fenyklu, koriandru a tymiánu.

Z našeho e-shopu:

koreni-na-cajove-susenky
vykrajovatka
koreni
razitka
pytliky
brcka
valecky
previous arrow
next arrow
Přejít na e-shop

 

Mohlo by vás také zajímat

Žádné komentáře

Odpovědět