S letním počasím jsme dostali chuť na nějaký osvěžijící dezert. Protože s velkou chutí vzpomínáme na limetkový koláč, rozhodla jsem se, že vyzkouším jeho jinou verzi. Místo sušenek, které padly na limetkový koláč, jsem vytvořila pro citronový koláč těsto od základu. Je to křehké sušenkové těsto, které stejně tak není náročné na přípravu, jen vám nějaký čas zabere chlazení. Citronový krém, známý jako Lemon curd, je pro letní koláče přímo stvořený. Hladká a krémová konzistence krému je tak svěží sladko-kyselé chuti, který vyplňuje celý křupavý korpus. Med se postaral o vyváženou kyselost celého koláče.
Ozdobte koláč jakýmkoliv drobným zahradním nebo lesním ovocem. Když navíc koláč naservírujete se šlehačkou nebo s kopečkem vanilkové zmrzliny…
Myslím, že vás ani tropická vedra nezastaví v pečení citronového koláče s ovocem.
Co budu potřebovat (koláč průměru 22 cm)
Na těsto:
180 g hladké pšeničné mouky
90 g moučkového cukru
1 lžičky vanilkového cukru
¼ lžičky soli
1 lžíci smetany ke šlehání
1 velké vejce
8 lžic studeného másla
Na citronový krém:
3 citrony
2 celá vejce
7 žloutků
100 g medu
2 lžíce smetany ke šlehání
4 lžíce másla
¼ lžičky soli
Na dokončení:
ostružiny
borůvky
plátky citronu
listy meduňky
moučkový cukr
Jak na to
příprava korpusu a pečení:
- V míse smíchám vejce, vanilkový cukr a smetanu.
- Do další mísy dám mouku, cukr, sůl a vše krátce promíchám.
- Studené máslo přidám do mísy se sypkou směsí a vytvořím tzv. drobenku, do které naliju tekutou směs a vypracuji těsto.
- Kouli těsta zploštím, zabalím do potravinové folie a dám na hodinu do lednice.
- Vychlazené těsto rozválím na kruh o trochu většim průměru než mám formu, aby vznikly i okraje.
- Rozválené těsto přenesu do koláčové formy a vytvaruji, aby vznikly 4 cm okraje.
- Formu s těstem vystelu pečícím papírem a zatížím keramickými fazolemi popř. sušenými fazolemi nebo hrachem.
- Připravené těsto k pečení dám na 30 minut do lednice a mezitím předehřeji troubu na 180-190°C.
- Do předehřáté trouby vložím formu s těstem a peču cca 15 minut. Po 15 minutách odstraním z koláče pečící papír a fazole.
- Ihned na předpečené těsto naleji připravenou citronovou náplň, zarovnám a koláč dál peču asi 8 minut. Náplň v koláči by po upečení měla být stále světle žlutá a jen trochu pohyblivá po zatřesení formy.
- Koláč nechám ve formě vychladnout, a poté ozdobím koláč ovocem.
- Ozdobený koláč dám na 2 hodiny do lednice, aby citronová náplň více ztuhla a koláč se dobře krájel.
příprava citronového krému:
- Do rendlíku dám vymačkanou citronovou šťávu, popř. ze 2 bio citronu i nastrouhanou kůru, cukr, sůl a vejce.
- Vše dobře rozmíchám a směs nechám zahřívat cca na 70 °C. Směs nesmí přijít k varu, jinak bych bílky uvařila a krém by nebyl hladký.
- Jakmile směs má hustotu pudinku, odstavím rendlík z plotny a směs přeliju přes síto.
- Do krému vmíchám smetanu, máslo a míchám do hladké konzistence.
- Připravený, ještě teplý krém vliji na korpus a dám koláč ještě dopéct.
Žádné komentáře