Léto je u nás doba, kdy každý měsíc peču narozeninový dort podle přání oslavence. Ač bych se s vámi chtěla o ně na blogu podělit ve formě receptu, je to nakonec den velkých příprav a na focení nezbývá mnoho času.
Tento dort byl výjimkou a vše bylo v poklidu. Můj muž měl narozeniny a chtěla jsem mu upéct dort ve stylu Pavlovy, kterou má tak rád. Na první pohled dort Pavlovu jen připomíná. Dort, je ale pečený z dvojitého korpusu, který má první vrstvu piškotovou a druhou bezé. Do piškotového korpusu jsem přidala čočkovou mouku, která korpus krásně zbarvila do oranžova a přidala mu slado-medovou chuť. Bezé vrstva se peče společně s piškotovým korpusem, rozdělena do vícero forem. Šťavnatý korpus s křehkou pusinkovou vrstvou, to celé zahalené šlehačkou, byla neodolatelná kombinace chutí. Borůvky a maliny, už jen podtrhly svěží chuť.
Jestli dáváte přednost lehkým dortům jako je Pavlova, tak tento dort se určitě stane vaším velkým favoritem.
Co budu potřebovat
na korpus:
100 g čočkové hladké mouky
15 g kukuřičného škrobu
1 lžičku prášku do pečiva
70 g změklého másla
210 g moučkového cukru
1 lžičku vanilkového cukru
1 lžíci mléka
špetku soli
3 vejce
dále:
600 ml smetany ke šlehání 40 %
cukr dle chuti
maliny, borůvky nebo jiné drobné zahradní ovoce
Jak na to
příprava korpusu:
- Mouku, škrob a kypřící prášek smíchám v míse a odložím stranou.
- Změklé máslo dám do mísy robotu, přisypu 60 g cukru, vanilkový cukr a vyšlehám do pěny.
- Za mírného šlehání přidám k vyšlehanému máslu postupně žloutky a lžíci mléka.
- Sypkou směs postupně vmíchám do šlehané směsi.
- Předehřeji troubu na 140 °C.
- Dortové formy průměru 20 cm a 12 cm vyložím pečícím papírem a boky vymažu a vysypu moukou.
- Do forem rozdělím připravené těsto a povrch zarovnám.
- Bílky se solí začnu šlehat, a když už mám polotuhý sníh, přisypu cukr a dál šlehám do pevného, lesklého sněhu.
- Vyšlehaný sníh rozprostřu na těsto ve formách a dám péct do rozehřáté trouby.
- Korpusy peču ¾ hodiny nebo dokud nebude sníh světlezlatavé barvy a na povrchu tvrdý.
- Upečené korpusy nechám ve formě vychladnout.
dokončení:
- Smetanu ke šlehání vyšlehám na pevnou šlehačku a dle chuti osladím.
- Vychladlé korpusy opatrně vyjmu z forem a na větší korpus nanesu ¾ šlehačky.
- Menší korpus položím na střed většího korpusu a taktéž nanesu zbytek šlehačky.
- Dort ozdobím kanadskými borůvkami a malinami.
- Dort nechám v lednici min. 2 hodiny chladit. Korpusy navlhnou a dort se lépe krájí.
Z našeho e-shopu:
Žádné komentáře