Sušenky

Karamelové sušenky alá Lotusky

22.8.2018

Poslední týden jsem zkoušela péct různé druhy sušenek, na které by se dal použít embosovaný váleček. Základním receptem, který je dodáván k samotným válečkům je recept na jednoduché (ale dobré) máslové sušenky. Hledala jsem ale něco jiného. Zvítězily sušenky karamelové.

Sušenky mají díky hnědému třtinovému cukru zlatavo-hnědou barvu a úžasnou chuť po karamelu. Směs koření použitá v receptu dodává sušenkám úžasnou vůni a chuť. Při pečení vám provoní celou kuchyni. Pokud znáte karamelové sušenky Lotus, určitě vám je tyto karamelové sušenky hodně připomenou.

Co budu potřebovat

máslo85 g másla
cukr150 g přírodního třtinového cukru
skořice mletálžička mleté skořice
sůl¼ lžičky soli
kukuřičný škrob¼ lžičky kukuřičného škrobu
muškátový oříšekna špičku lžičky mletého muškátového oříšku
kardamomna špičku lžičky mletého kardamomu
anýz, kmínna špičku lžičky mletého anýzu
hřebíčekna špičku lžičky mletého hřebíčku
jedlá soda¼ lžičky sody (při použití embosovaného válečku vynechte)
vodalžíci vody
mouka150 g hladké mouky

Jak na to

Změklé máslo, cukr, sůl a všechno koření si dám do mísy a pomocí kuchyňského robotu s nástavcem třecí metly vyšlehám vše cca 10 minut do světlého krému. Během té doby přidám lžíci vody, aby krém byl více nadýchaný. Snížím rychlost robotu a přidám do směsi mouku. Po chvilce se začne těsto spojovat kolem metly. Vzniklé těsto ještě prohnětu na vále a vytvaruji kouli, kterou zabalím do potravinové folie a dám ho na chvíli do lednice.

Odpočaté těsto rozválím na pomoučeném vále na půl centimetru silný plát. Poté použiji embosovaný váleček zobrazit na e-shopu se vzorem a přejedu jím jednou těsto. Váleček před použitím potřu rostlinným olejem, aby se mi těsto na váleček nepřilepilo. Pomocí vykrajovátka vykrojím z těsta libovolné tvary a dám je na plech s pečícím papírem. Plech před vložením do trouby dám na 20 minut do lednice, aby vzor na těstě šel lépe vidět.

Troubu rozehřeji na 170 °C horkovzduch.

Plech vkládám do rozehřáté trouby a peču každý plech se sušenkami 10 minut. Jak jsou sušenky zlatavě hnědé, plech se sušenkami vyndám z trouby a po chvíli sušenky přendám na mřížku zobrazit na e-shopu a nechám je úplně vychladnout.

Po upečení jsou sušenky tvrdší a na vzduchu měknou.

V uzavřené nádobě vydrží sušenky i měsíc.

 

test ikonyTip

Přírodní třtinový cukr dává sušenkám krásnou zlatavě hnědou barvu a také karamelovou chuť. Pravý třtinový cukr obsahuje melasu, díky které je cukr hnědý a má v sobě i částečně minerály a vitamíny. Přírodní hnědý cukr můžete zaměnit s řepným cukrem, který je obarven karamelem, nebo v lepším případě melasa je do něj později přidána.

Z našeho e-shopu:

velikonocni-formy
vykrajovatka
koreni
razitka
pytliky
brcka
valecky
previous arrow
next arrow
Přejít na e-shop

Mohlo by vás také zajímat

10 Komentáře

  • Reply Mirka 21.12.2018 at 9:23

    Dobrý den, recept mě vzhledem k přísadám, které obsahuje i mé oblíbené koření zaujal. Mám rovněž několik starodávných dřevěných ručně vyřezávaných formiček, které se využívají stejně jako embosované válečky, takže jsem se na pečení těšila. Výsledek je ale nevalný. Konzistence těsta a práce s ním O.K. Myslím, že je ale v receptu příliš másla a málo mouky. Co se týče cukru, měla jsem třtinový, tentokrát však hrubší. Doporučila bych raději ten nejjemnější, z něhož se melasa už v průběhu zpracování těsta uvolňuje a cukr rozpouští. Výsledek – hezké sušenky pro oko, vůni. I při dodržení ingrediencí a tep.pečení jsou však tvrdé jako žetony a zbytečně dost mastné. Škoda!

    • Reply Žaneta 22.12.2018 at 8:40

      Paní Mirko, to mě mrzí, že jste nebyla s výsledkem sušenek -až tak spokojená. Sušenky jsou po upečení tvrdší, ale jak píšu v receptu, když se nezabalí tak měknou. Já je mám třeba ráda namočené v kávě, tak tvrdost je pak ideální. Ano, mezi třtinovým budou nejspíše rozdíly v hrubosti. Když se tře cukr s máslem, krystalky by se měly částečně rozpustit a pak v sušenkách by neměl „křupat“. Chce to jen delší šlehání. Pěkné svátky, s pozdravem Žaneta

    • Reply Anna Bystřická 18.2.2021 at 12:29

      Krásný den 🙂
      Bohužel, sušenky se v troubě roztekly a po upečení byly jako kámen… Nepekla jsem tedy na horkovzduch. Jakékoli sušenky horní+spodní ohřev bez problémů. Nevím… Těsto na chuť výborné. Mrzelo nás, že se sušenky nedaly jíst…

      • Reply Žaneta 21.2.2021 at 14:43

        Dobrý den, to mě mrzí, že sušenky dělaly problémy. Je možné, že těsto bylo moc řídké máslem a nebo nízká teplota při pečení. Sušenky po upečení tvrdší, ale když se nachají na vzduchu, tak by měly měknout. Ta jejich “ tvrdost“ je ideální k máčení třeba v kávě.

  • Reply Šárka Špílová 22.10.2019 at 12:48

    Dobrý den, není k dostání mletá směs tohoto koření? Zdá se mi zbytečné kupovat všechno koření zvlášť a ještě ho mlít, do zbytku se mi pak dají moli. Děkuji.

    • Reply Žaneta 22.10.2019 at 13:00

      Zdravím Šárko, koření uvedeno v receptu se dá koupit namleté, ale směs koření zrovna tohoto nejspíše ne. Doporučuji koření uchovávat ve skleněné doze a do ní se vám moli nedostanou. Já tak koření skladuji i několik let a nikdy jsem neměla problém. Jen postupem času koření slábne. Jestli budete péct častěji tyto sušenky, můžete si koření namíchat ve větším množství. Snad jsem vám trochu pomohla, ať vám sušenky chutnají. Žaneta

    • Reply Alena 14.1.2021 at 17:33

      Dobrý den, koření mají na online supermarketu Rohlík, je to Koření od Antonína Spekulatius

      • Reply Žaneta 23.1.2021 at 16:27

        Ano, můžete použít i hotovou směs koření, ale já mám raději čerstvě namleté. Do e-shopu chystám v brzké době zařadit kategorii kvalitního koření a bude tam i směs na Spekulatius 🙂 S pozdravem Žaneta

  • Reply Adla 13.12.2021 at 19:17

    Výborný recept! Parádní sušenky, děkuji! Určitě jsem je nedělala naposledy.

    • Reply Žaneta 14.12.2021 at 19:11

      To mě těší, že se vám povedly 🙂 Krásné další pečení, Žaneta

    Odpovědět