Správné máslové trubičky, či kremrole chcete-li, jsou vyrobeny z poctivého domácího listového těsta, složeného z tenkých plátků. Těsto je po upečení křehké a křupavé a voní po másle. Chuť umocňuje sladká sněhová náplň kremrolí.
A přesně takové trubičky si můžete upéct podle receptu, který jsem pro vás připravila. Příprava trubiček je časově náročnější, ale pokud jim ten čas obětujete, určitě nebudete litovat a budete odměněni výbornými trubičkami, jejichž sněhová náplň se vám bude rozplývat na jazyku.
Trubičky nikdy nepatřily mezi cukroví, po kterém by byla v rodině nějaká sháňka. Bojím se ale, že jsem si jejich přípravou na sebe upletla bič. Skoro dvacet trubiček zmizelo ještě ten den. Čerstvě udělané trubičky jsou totiž výborné a určitě jimi oslníte rodinu a přátele.
Co budu potřebovat (na 17 ks)
na tukové těsto (první těsto):
- 250 g másla min.82 % tuku
- 40 g hladké mouky
na vodánek (druhé těsto):
- 210 g hladké mouky
- 50 g hrubé mouky
- 50 g tukového těsta
- 1 žloutek
- 2,5 g soli
- 5 g octa
- 125 g vody
na náplň:
- 3 bílky
- 250 g vody
- 250 g cukru krystal
- špetka soli
- pár kapek citronové šťávy
- bílek na potření
- moučkový cukr na posypání
Jak na to
Nejdříve si připravím dvě odlišná těsta, která do sebe budu později překládat. Na tukové těsto nakrájím máslo na malé kostky a smíchám ho s moukou. Vypracuji na vále máslové těsto, vytvaruji do čtverce, okraje odříznu a později je přidám k vodánku. Tukové těsto zabalím do potravinové folie a dám na 20 minut do lednice.
Dál si připravím vodánek (druhé těsto) tak, že smíchám všechny ingredience na něj a těsto vypracovávám na vále dostatečně dlouho, aby se mi vše spojilo a vzniklo hladké a pružné těsto. Vodánek dám také do lednice, aby těsto mělo stejnou teplotu jako tukové těsto.
Vodánek dám na pomoučený vál a rozválím na čtverec dostatečně velký, aby se tukové těsto mohlo do něj zabalit. Tukové těsto položím na čtverec vodánku a zabalím jako psaníčko. Dám vychladit do lednice na 20 minut.
Troubu si rozehřeji na 220 °C . Těsta v sobě rozválím (při rozvalování vznikají puchýře a to je dobrá známka vypracování a překládání) na necelý centimetr a poté obě strany těsta přehnu doprostřed a na půl. Dávám si pozor, aby se mi moc nedostalo mouky při skládání těsta. Vzniknou mi 4 vrstvy těsta, které dám znovu na 20 minut do lednice. Tento postup rozválení s složení opakuji ještě 3x. Mezi každým složením a rozválením dám těsto na 20 minut do lednice.
Rozválím si těsto na obdélník, aby bylo tenké. Rádlem si nařežu těsto na pruhy široké cca 3 cm. Plechové trubičky (formičky) si pomažu trochu máslem a motám na trubičku spirálovitě pruh těsta. Začínám motat od širšího průměru trubičky. Okraje těsta by se měly překrývat min. půl centimetru. Konec těsta přitisknu a dám na plech s pečícím papírem, tak aby byl konec těsta položen na plechu. Bílkem každou trubičku natřu a dám péct do rozehřáté trouby na 220 °C. Po chvilce pečení se trubičky začnou nafukovat a měnit barvu do zlata. Po asi 10 minutách jsou trubičky upečené. Po chvilce z nich vytáhnu plechové trubičky a nechám trubičky úplně vychladnout.
Na sněhovou náplň si připravím cukrový rozvar. Do kastrolku dám cukr s vodu a vše přivedu k varu. Poté nechám cukrovou vodu mírně vařit asi půl hodiny. Dám si šlehat bílky se solí a citronovou šťávou. Když je cukrový rozvar hustý a tvoří nit naliji ho do vyšlehaného sněhu a dál šlehám. Po chvilce šlehání mi vznikne pevný, lesklý sníh, který tvoří špičky. Sníh si naplním do cukrářského sáčku se zdobičkou a naplním jím trubičky. Nakonec máslové trubičky pocukruji a skladuji v chladu.
Tip
Plechové trubičky po použití neumývejte. Zůstanou trochu mastné a při dalším použití je nemusíte potírat máslem.
5 Komentáře
Přiznám se , že jsem dobrá kuchařka,žijí již 40 let v Itálii a dala jsem do Italské kuchyně , která je mimochodem vynikající , hodně naší české.Tak nějak se to skloubilo , a výsledek je uspokojivý, pochopitelně tradiční česká a italská se nemůže míchat ,ale jinak ano. Můj jediný velký problém bylo lístkové těsto,ne a ne ho dokázat,zkusila jsem mnoho receptů a nic. Vždy katastrofa. Italské lístkové těsto nemá ten správný šmrnc,je takové nijaké,ale české to dobré nesizene na másle,tomu se nic nevyrovná. A teď tedy k věci, přišla jsem na internetu na tento recept a zaujal mě a tak jsem to opravdu naposled zkusila a ono to vyšlo , nádherné nadýchané maslem vonící trubičky. Teď ještě ten sníh , doufám, že vyjde . Dám vědět a doufám že paní která dala tento recept na internet to bude číst a já jí moc a moc děkuji. Snad konečně budu mít mé oblíbené trubičky kdy budu chtít a ne párkrát do roku a to ještě pomackane po cestě. Dám vědět jak dopadly celkové . Děkuji za fantastický recept a vysvětlení postupu.
Zdravím Evo, doufám, že se trubičky povedly i s náplní a budete je teď věrně péct 🙂 Jsem moc ráda, že jste na ně nezanevřela a narazila jste zrovna na můj recept a „ono to vyšlo“. Já mám občas problém natrefit na dobré trubičky i u nás a nejspíš je porovnávám s tím, co si sama upeču. Holt pak člověk začíná být rozmlsaný 🙂 Věřím, že vyzkoušíte i jiné recepty z blogu- třeba právě na další zákusky. Mějte se krásně, Žaneta
Milá, Žaneto, díky za odpověď . Bohužel jsem ji viděla až dnes , právě jsem upekla vaše fantastické trubičky , už je dělám jako by nic,jsou nejlepší jaké jsem kdy ochutnala a že jsem jich snědla vagóny. Strašně moc vám děkuji za recept a samozřejmě ,že zkusím další vaše recepty a dám vědět jak to dopadlo. Musíte být fantastická kuchařka,a také píšete velmi jasně recepty a to je velmi důležité , nic mě nedělalo problémy ani knedlíky ale ty trubičky to byla zakletá záležitost. Takže ještě jednou děkuji moc a moc,zdravím vás a hlavně držte se v této škaredé době a opatrujte se. Ciao Eva
Dobry den, muzu poprosit radu, proc mi trubicky nejdou sundat po upeceni? Pri pokusu o vyvyklani se rozdrobi. Jinak v peceni nejsem zacatecnik, ale toto me trapi 🙈 dekuji
Zdravím paní Lenko, určitě je dobré před prvním pečením formičky trubiček potřít tukem. Po upečení trubičky jen za tepla sundám z formiček. Důležité je těsto nepřepéct. Formničky k dalšímu pečení neumývám a nemusím je tak znovu potírat. Snad jsem trochu pomohla. Žaneta