Muffiny jsem začala péct moc ráda. Kombinace různých příchutí se meze nekladou, časově se jedná o velice nenáročný dezert a tak vlastně pokaždé, když se na pečení muffinů vrhnu, vzniknou jiné recepty a jiné příchutě. Na zahradě nám vyrostlo hodně máty a tak jsem přemýšlela jak ji v dezertech zužitkovat. Kombinace jahody a máty je pro letní dny úžasná. Muffinům neuškodí větší kousky jahod a máty, aby chuť vynikla a vypadaly krásně svěže.
Co budu potřebovat
Na těsto
- 250 g hladké mouky
- 50 g polohrubé mouky
- 100 g cukru
- 2 lžičky kypřícího prášku
- špetka soli
- lžíce vanilkového cukru
- 2 vejce
- 220 ml mléka
- 85 g másla
- hrst jahod
- 15 lístků máty peprné
Jak na to
Troubu si předehřeji na 170°C a nachystám si dvě mísy.
Do první mísy si nasypu sypké suroviny a do druhé mísy vejce, mléko a rozpuštěné máslo. V obou mísách suroviny dobře promíchám. Jahody si očistím a nakrájím na kostičky. Lístky máty přidám do mísy s tekutou směsí. Směs mírně rozmixuji, stačí opravdu jen mírně, aby kousky lístků máty zůstaly ve směsi.
Sypkou směs dám do tekuté směsi a lžící těsto zamíchám, aby se vše spojilo. Jahody smíchám s lžící mouky – to proto, aby se jahody moukou obalily a při pečení neklesly naspod muffinu.
Takto obalené jahody dám do těsta a opět krátce zamíchám. Tím je těsto hotovo.
Těsto plním lžící do papírových košíčků na muffiny, nebo přímo do muffinové formy. Košíčky plním do 3/4 jejich výšky. Tato dávka vychází na 12 muffinů. Košíčky pokládám ještě do muffinové formy. V již předehřáté troubě muffiny peču 25 minut. Raději ale kontroluji i barvu, jakmile jsou muffiny na povrchu zlatavé, jsou upečené. Pro kontrolu si můžu jeden muffin rozříznout. Pozor ale. Muffin je uvnitř houževnatější, není drobivý. Proto se, i když už je hotový, může muffin zdát nedopečený. Muffiny podáváme zchladlé v papírových košíčcích.
Žádné komentáře