Chléb se syrovou bramborou pečený v hrnci

Chtěla bych se s vámi podělit o další kváskový recept na domácí chléb, tentokrát s přidáním syrové brambory do těsta. Na blogu mezi staršími recepty najdete bramborový chléb s fenyklem, kdy do těsta přidáte uvařené brambory. Je to skvělý recept, jak zužitkovat zbylé brambory nebo kaši z oběda. 

Jestli se vám nechce vařit s bramborem, tak je pro vás recept se syrovou bramborou ideální. Při zadělání těsta nastrouháte na jemno syrovou bramboru a to je vše. Celý proces pečení domácího chleba trvá delší čas, a tak určitě jako já oceníte rychlé zadělání těsta.  A proč přidat právě syrový či vařený brambor do chlebového těsta ? Chléb je vláčný, jemný, zdá se mi i chutnější a vydrží déle dobrý. Chléb doporučuji péct v litinovém hrnci, nebo jiném velkém hrnci s poklicí vhodném do trouby. Nejen, že při nažezání se chléb krásně otevře, ale kurka ( hlavně zespod) je měkčí, než při klasickém pečení na plechu se záparou. 

Co budu potřebovat

na rozkvas:

  • 1 lžíci žitného kvásku
  • 100 g žitné hladké mouky
  • 100 g vody 

na těsto:

  • 200 g rozkvasu
  • 250 g teplé vody 
  • 450 g pšeničné chlebové mouky 
  • 1 syrovou větší bramboru   
  • 2 lžičky soli 
  • lžičku medu
  • lžíci chlebové koření 

 

Jak na to

příprava rozkvasu:

  1. Do nádoby se žitným kváskem přidám žitnou mouku, teplejší vodu a vše zamíchám na hustější kaši. 
  2. Nádobu s rozkvasem nechám při pokojové teplotě min. 8 hodin, nebo do té doby než se rozkvas zdvojnásobí a je plný bublinek.

příprava těsta:

  1. Do zadělávací mísy dám rozkvas, přileju vodu a rozmíchám. 
  2. Dále přidám mouku, najemno nastrouhanou bramboru, med a nechám vypracovat pomocí hnětače krátce těsto. 
  3. Mísu přikryji utěrkou a nechám těsto 20 minut odležet. 
  4. Po uplynulé době přidám do těsta sůl, chlebové koření a nechám vypracovat 10 minut těsto pomocí robotu.
  5. Mísu s těstem přikryji utěrkou a na teplejším místě nechám těsto cca 3-4 hodiny kynout.
  6. Po vykynutí těsto stočím do ošatky a nachám těsto v ošatce kynout cca 2 hodiny nebo jestli se těsto při prstovém testu pomalu vrací zpět.
  7. Předehřeji troubu s hrnec na 230 °C na dolní a spodní ohřev.
  8.  Nakynuté těsto z ošatky překlopím na pečící papír, nařežu dle fantazie a přendám na pečícím papíru do nahřátého hrnce a zadělám poklicí.
  9. Chléb peču 20 minut pod poklicí a dalších 20-30 minut bez poklice.
  10. Jestli je chléb dostatečně upečený zkontroluji poklepáním na spodní stranu chleba. Pokud “ zvoní” chléb dám vychladnout na mřížku a krájím nejdříve za 2 hodiny po upečení. 

Tip

Směs chlebové koření nejčastěji připravuji smícháním koření: kmínu, anýzu/ fenyklu, koriandru a tymiánu.

previous arrow
next arrow
Slider

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *