Ořechové čtverečky

,

Ořechové čtverečky jsem poprvé upekla k příležitosti zámeckého plesu, který se konal před 3 měsíci na zámku v Čechách pod Kosířem. Jestli jste se plesu zúčastnili, mohli jste ochutnat kromě čtverečků i další cukroví, které jsem pro ples připravila.

Pokud jste ho nenavštívili (a taková vás bude většina), tak se nebojte, dnešním dnem začínám sérii receptů zámeckého vánočního cukroví, jehož součástí budou mimo jiné i recepty na cukroví, které bylo na zmíněném plese představeno.

Ořechové čtverečky se nejspíše na zámku pekly o Vánocích, ale pochutnáte si na nich i během roku, protože se báječně hodí k čaji či kávě. Čtverečky jsou z ořechového bezé plátu, který je na povrchu křupavý a uvnitř vláčný. Po upečení je bezé plát hodně křehký, takže s krájením opatrně. Za to když se do čtverečku zakousnete ucítíte křehkost a ořechovou sladkost.

Co budu potřebovat

na těsto:

  • 240 g krupicového cukru
  • 4 vejce
  • 2 lžíce rumu
  • 40 g strouhanky
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 130 g mletých vlašských ořechů

na ozdobení:

  • 140 g mletého cukru
  • 1 bílek
  • půlené vlašské ořechy

Jak na to

  1. Troubu předehřeji na 160 °C horkovzduch.
  2. 100 g cukru, žloutky a rum dám do mísy a robotem vše šlehám 15 minut, ručně půl hodiny dokud mi nevznikne světlý nadýchaný krém.
  3. Z bílků a zbytku cukru si vyšlehám pevný sníh.
  4. Do žloutkové směsi zamíchám strouhanku, mouku, opatrně vmíchám sníh a mleté ořechy.
  5. Pečící plech velikosti 25×36 cm (může být i menší) vyložím papírem na pečení a těsto do něj vliji a povrch uhladím stěrkou.
  6. Ihned plech vložím do předehřáté trouby a peču cca 20 minut. Jestli je těsto dostatečně upečené vyzkouším špejlí (těsto by se nemělo na špejli přichytnout)
  7. Upečený plát nechám v plechu vychladnout.
  8. Připravím si cukrovou polevu (led). Cukr s bílkem v míse šlehám asi 5 minut, až mi vznikne hladká bílá poleva, která pomalu stéká. Polevu dám do cukrářského sáčku s tenkou špičkou.
  9. Vychladlý ořechový plát nakrájím na čtverečky 5×5 cm. Každý čtvereček poleji na mřížce cukrovou polevou a ozdobím půlkou vlašského ořechu.

Při přípravě by se Vám mohlo hodit

Chladící mřížka obdélník

Chladící mřížka obdélník

e-shop
Sáčky na tenké zdobení

Sáčky na tenké zdobení

e-shop
Cukrářské sáčky

Cukrářské sáčky

e-shop

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *