Vánoční cukroví

Vosí hnízda

14.11.2021

Za chvíli máme advent. V této době, mnozí z vás určitě začínají s předvánoční přípravou a pečením vánočního cukroví. Nebo alespoň jako já, přemýšlí a zkoušejí, jaké cukroví letos ozdobí štědrovečerní stůl. 

Vosí hnízda nebo-li včelí úly jsou tradiční cukroví, které je nepečené a velmi oblíbené. Tradičně se úly tvoří smícháním mletých vlašských ořechů, cukru a bílků.  Protože se mi nechtělo úplně použít syrové bílky, tak jsem trochu experimentovala a vyzkoušela jinou variantu. Nesměly chybět naše oblíbené Lotus sušenky, které si můžete i předem upéct podle receptu na karamelové sušenky alá Lotusky.

Co budu potřebovat

Na nepečené těsto:
piškoty100 g Lotus sušenek
vlašské ořechy100 g vlašských ořechů
mandle150 g mandlové mouky / mandlí
máslo80 g změklého másla
cukr50 g moučkového cukru nebo dle chuti
salko3 lžíce Salka vaječný likér

Na krém: 
máslo100 g změklého másla
salko2-3 lžíce Salka vaječný likér

Dále:
piškotypiškoty

Jak na to

  1. Lotus sušenky rozmixuji, přidám mleté vlašské ořechy a mleté mandle mandlovou mouku. Vše nejlépe mixérem promíchám. 
  2. Do sypké směsi přidám máslo, Salko a cukr – přidávám postupně dle chuti těsta.
  3. Vypracuji vláčné těsto, které drží pohromadě a dá se tvarovat. Pokud je směs stále sypká, tak přidám Salko. V opačném případě mleté mandle. 
  4. Změklé máslo vyšlehám se Salkem v hladký krém. 
  5. Krémem naplním cukrářský sáček s úzkou špičkou.
  6. Do formičky na vosí hnízdazobrazit na e-shopu vložím kousek těsta, které mi povrch formičky vymaže, aby přilnul cukr. Těsto odstraním.
  7. Zavřenou formičku vysypu moučkovým cukrem a formičku naplním těstem. Doprostřed těsta si udělám důlek, naplním připraveným krémem, uzavřu piškotem, formičku rozevřu a opatrně úl vyndám. Postup opakuji do spotřebování těsta. 
  8. Cukroví skladuji v chladu. 

Z našeho e-shopu:

velikonocni-formy
vykrajovatka
koreni
razitka
pytliky
brcka
valecky
previous arrow
next arrow
Přejít na e-shop

Mohlo by vás také zajímat

Žádné komentáře

Odpovědět