Za chvíli máme advent. V této době, mnozí z vás určitě začínají s předvánoční přípravou a pečením vánočního cukroví. Nebo alespoň jako já, přemýšlí a zkoušejí, jaké cukroví letos ozdobí štědrovečerní stůl.
Vosí hnízda nebo-li včelí úly jsou tradiční cukroví, které je nepečené a velmi oblíbené. Tradičně se úly tvoří smícháním mletých vlašských ořechů, cukru a bílků. Protože se mi nechtělo úplně použít syrové bílky, tak jsem trochu experimentovala a vyzkoušela jinou variantu. Nesměly chybět naše oblíbené Lotus sušenky, které si můžete i předem upéct podle receptu na karamelové sušenky alá Lotusky.
Co budu potřebovat
Na nepečené těsto:
100 g Lotus sušenek
100 g vlašských ořechů
150 g mandlové mouky / mandlí
80 g změklého másla
50 g moučkového cukru nebo dle chuti
3 lžíce Salka vaječný likér
Na krém:
100 g změklého másla
2-3 lžíce Salka vaječný likér
Dále:
piškoty
Jak na to
- Lotus sušenky rozmixuji, přidám mleté vlašské ořechy a mleté mandle mandlovou mouku. Vše nejlépe mixérem promíchám.
- Do sypké směsi přidám máslo, Salko a cukr – přidávám postupně dle chuti těsta.
- Vypracuji vláčné těsto, které drží pohromadě a dá se tvarovat. Pokud je směs stále sypká, tak přidám Salko. V opačném případě mleté mandle.
- Změklé máslo vyšlehám se Salkem v hladký krém.
- Krémem naplním cukrářský sáček s úzkou špičkou.
- Do formičky na vosí hnízda vložím kousek těsta, které mi povrch formičky vymaže, aby přilnul cukr. Těsto odstraním.
- Zavřenou formičku vysypu moučkovým cukrem a formičku naplním těstem. Doprostřed těsta si udělám důlek, naplním připraveným krémem, uzavřu piškotem, formičku rozevřu a opatrně úl vyndám. Postup opakuji do spotřebování těsta.
- Cukroví skladuji v chladu.
Žádné komentáře