Schwarzwaldský višňový dort

I když tento dort je původem z Německa a jeho jméno je Schwarzwälder Kirschtorte, tak u nás je také velmi známý a občas ho najdeme i v cukrárnách. Významnou ingrediencí, ktrerá k tomuto dortu patří je Kirschwasser destilát z višní, nebo-li višnovice. Tento alkohol je známý především v německu a používá se speciálně hlavně do Schwarzwaldu. Na tento likér původně rostly višně v oblasti Černého lesa v Německu, proto v překladu jeho název je Černý lesní dort.

Schwarzwald jsem se chystala upéct už dávno. Chtěla jsem na něj však použít čerstvé višně z naší zahrady. Naštěstí do tohoto dortu můžete použít i kompotované višně, které dortu dávají svěží a kyselejší chuť.

Nic tedy nebrání si Schwarzwaldský dort upéct zrovna teď v zimě, kdy ještě máte zásoby zavařenin.


Co budu potřebovat

na korpus:

  • 5 vajec
  • 175 g krupicového cukru
  • 100 g hladké mouky
  • 35 g kukuřičného škrobu
  • 35 g kakaa
  • 40 g másla

na náplň:

  • višňovou marmeládu na potření
  • 350 g vypeckovaných zavařených višní
  • 3 lžíce višňovice /rumu
  • 750 ml smetany ke šlehání 40 %
  • 2 lžíce moučkového cukru

na dozdobení:

  • 150 g hořké kvalitní čokolády
  • pár čerstvých / zavařených višní

Jak na to

Příprava korpusu:

  1. Troubu předehřeji na 160 °C horkovzuch.
  2. Celá vejce s cukrem šlehám nad vodní lázní do té doby, než se mi vytvoří světle-žlutý krém.
  3. Krém odstavím z lázně a dál šlehám, až je vlažný.
  4. Dortovou formu o průměru 20 cm si vyložím pečícím papírem..
  5. Mouku, škrob a kakao zamíchám a prosiju na vaječný krém. Opatrně sypkou směs vmíchám do krému.
  6. Máslo si rozpustím a po částech vmíchám do těsta.
  7. Těsto vyliji do formy a povrch uhladím. Formu dám do rozehřáté trouby a peču kolem 20-30 minut.

Příprava náplně:

  1. Smetanu ke šlehání si vyšlehám v tuhou šlehačku a přimíchám do ní 2 lžíce cukru.
  2. Kompotované višně zcedím, aby přebytečná šťáva odkapala.

Kompletování:

  1. Vychladlý korpus rozříznu podélně na tři části. Spodní část korpusu pokapu višňovicí a potřu višňovou marmeládou.
  2. Na potřený kurpus rozetřu část šlehačky, položím na ni višně v celé vrstvě a truchu je zamáčknu do šlehačky.
  3. Další díl korpusu položím na náplň a znovu potřu kurpus marmeládou, višnovicí a navrstvím šlehačku s višněmi.
  4. Poslední část korpusu položím na naplň a potřu šlehačkou celý dort.  
  5. Zbytek šlehačky si dám do cukrářského sáčku se zdobičkou a ozdobím šlehačkou kraj dortu.
  6. Kopečky šlehačky na dortu ještě ozdobím višněmi a obvod dortu zdobím čokoládovými kousky.

 

Jak na čokoládové kousky:

  1. Čokoládu nalámu a rozpustím ve vodní lázni.
  2. Na pečící papír rozetřu v tenké vrstvě rozpuštěnou čokoládu.
  3. Dalším pečícím papírem přikryji potřenou čokoládu a uhladím.
  4. Pečící papír s čokoládou sroluji a dám do lednice a nechám hodinu chladit.
  5. Když je čokoláda ztuhlá, pečící papír rozbalím a kousky čokolády pomocí nože z pečícího papíru odstraním, delší kousky čokolády překrojím.

Při přípravě by se Vám mohlo hodit

Cukrářská špachtle

Cukrářská špachtle

e-shop
Dortové formy

Dortové formy

e-shop
Chladící mřížka kruhová

Chladící mřížka kruhová

e-shop
Cukrářské sáčky

Cukrářské sáčky

e-shop

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *