I když tento dort je původem z Německa a jeho jméno je Schwarzwälder Kirschtorte, tak u nás je také velmi známý a občas ho najdeme i v cukrárnách. Významnou ingrediencí, ktrerá k tomuto dortu patří je Kirschwasser destilát z višní, nebo-li višnovice. Tento alkohol je známý především v německu a používá se speciálně hlavně do Schwarzwaldu. Na tento likér původně rostly višně v oblasti Černého lesa v Německu, proto v překladu jeho název je Černý lesní dort.
Schwarzwald jsem se chystala upéct už dávno. Chtěla jsem na něj však použít čerstvé višně z naší zahrady. Naštěstí do tohoto dortu můžete použít i kompotované višně, které dortu dávají svěží a kyselejší chuť.
Nic tedy nebrání si Schwarzwaldský dort upéct zrovna teď v zimě, kdy ještě máte zásoby zavařenin.
Co budu potřebovat
na korpus:
5 vajec
175 g krupicového cukru
100 g hladké mouky
35 g kukuřičného škrobu
35 g kakaa
40 g másla
na náplň:
višňovou marmeládu na potření
350 g vypeckovaných zavařených višní
3 lžíce višňovice /rumu
750 ml smetany ke šlehání 40 %
2 lžíce moučkového cukru
na dozdobení:
150 g hořké kvalitní čokolády
pár čerstvých / zavařených višní
Jak na to
Příprava korpusu:
- Troubu předehřeji na 160 °C horkovzuch.
- Celá vejce s cukrem šlehám nad vodní lázní do té doby, než se mi vytvoří světle-žlutý krém.
- Krém odstavím z lázně a dál šlehám, až je vlažný.
- Dortovou formu o průměru 20 cm si vyložím pečícím papírem..
- Mouku, škrob a kakao zamíchám a prosiju na vaječný krém. Opatrně sypkou směs vmíchám do krému.
- Máslo si rozpustím a po částech vmíchám do těsta.
- Těsto vyliji do formy a povrch uhladím. Formu dám do rozehřáté trouby a peču kolem 20-30 minut.
Příprava náplně:
- Smetanu ke šlehání si vyšlehám v tuhou šlehačku a přimíchám do ní 2 lžíce cukru.
- Kompotované višně zcedím, aby přebytečná šťáva odkapala.
Kompletování:
- Vychladlý korpus rozříznu podélně na tři části. Spodní část korpusu pokapu višňovicí a potřu višňovou marmeládou.
- Na potřený kurpus rozetřu část šlehačky, položím na ni višně v celé vrstvě a truchu je zamáčknu do šlehačky.
- Další díl korpusu položím na náplň a znovu potřu kurpus marmeládou, višnovicí a navrstvím šlehačku s višněmi.
- Poslední část korpusu položím na naplň a potřu šlehačkou celý dort.
- Zbytek šlehačky si dám do cukrářského sáčku se zdobičkou a ozdobím šlehačkou kraj dortu.
- Kopečky šlehačky na dortu ještě ozdobím višněmi a obvod dortu zdobím čokoládovými kousky.
Jak na čokoládové kousky:
- Čokoládu nalámu a rozpustím ve vodní lázni.
- Na pečící papír rozetřu v tenké vrstvě rozpuštěnou čokoládu.
- Dalším pečícím papírem přikryji potřenou čokoládu a uhladím.
- Pečící papír s čokoládou sroluji a dám do lednice a nechám hodinu chladit.
- Když je čokoláda ztuhlá, pečící papír rozbalím a kousky čokolády pomocí nože z pečícího papíru odstraním, delší kousky čokolády překrojím.
Žádné komentáře