Svatomartinské rohlíčky

Martinské rohlíčky patří mezi tradiční pečivo, které se peče hlavně k příležitosti nadcházejícího svátku sv. Martina. Je to svátek, na který se mnoho lidí těší, kromě rohlíčků a koláčů se pečou i kachny a husy, takže si všichni přijdou na své. Po dobře upečené husičce vám přijdou právě vhod tyto martinské rohlíčky, které mají symbolizovat podkovy koně, na kterém přijel sv. Martin.

Martinské rohlíčky se nejčastěji plní mákem, povidly nebo tvarohem. Rohlíčky mi ale nejvíce chutnají s ořechovou náplní. Rohlíčky vám nezaberou ani tolik času, protože z vypracovaného těsta rovnou tvoříte rohlíčky a dáte je péct. Receptů na svatomartinské rohlíčky je spousta, ale tento recept mám od manželovi babičky. U ní mi rohlíčky natolik zachutnaly, že jsem jen čekala na tuto příležitost, abych se s vámi o ně podělila.


Co budu potřebovat

na těsto:

  • 10 lžic mléka
  • 42 g čerstvých kvasnic
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 500 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 1 vejce
  • špetku soli

na náplň:

  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 70 g moučkového cukru
  • 20 g medu
  • 2 lžíce rumu
  • trochu mléka dle potřeby

dále:

  • 1 vejce na potření
  • moučkový cukr na posypání

Jak na to

  1. Mléko si mírně ohřeji a rozdrobím do něj droždí, přidám cukr a zamíchám. Kvásek za 15 minut je dvojnásobný a zpěněný.
  2. Hladkou mouku, změklé máslo, vejce, špetku soli dám do mísy a přidám také kvásek. Vše vypracuji v hladké nelepivé těsto.
  3. Předehřeji troubu na 180 °C.
  4. Těsto na vále rozdělím na 6 stejných kusů a vytvaruji je do bochánků.
  5. Na náplň mleté ořechy smíchám s cukrem, medem, přidám rum a trochu mléka, aby vznikla hustá kaše.
  6. Bochánek na pomoučeném vále rozválím na kruh o průměru cca 15 cm a rádlem ho rozkrájím na osminy. Vezmu si jeden trojúhelník, trochu ho rozválím, na širší část dám ½ lžičky  ořechové náplně a zamotám do rohlíčku. Rohlíček položím dostatečně od sebe na plech s pečícím papírem, tak aby spoj rohlíčku byl položen na plechu a rohlíček vytvaruji ještě do půlměsíce.
  7. Stejně postupuji u všech bochánků a následně trojúhelníků.
  8. Rohlíčky na plechu potřu rozšlehaným vejcem a dám je péct do trouby na 10 minut.
  9. Upečené rohlíčky nechám vychladnout na mřížce a následně pocukruji a podávám.

Při přípravě by se Vám mohlo hodit

Ruční šlehač

Radýlko jednoduché

e-shop
Ruční váleček

Ruční váleček

e-shop
Chladící mřížka obdélník

Chladící mřížka obdélník

e-shop

4 komentáře


  1. // Odpovědět

    Mam zetě Martina a jeho dcerka měla narozeniny 🎂 v sobotu to oslavujeme tak rohlíčky upecu v pátek pochutname si a husa bude samozřejmě taky


    1. // Odpovědět

      Paní Jarmilko, přeji ať se oslava vydaří a všem chutná. Po huse to bude sladká tečka, kterou určitě zabodujete. Krásný večer,Žaneta


  2. // Odpovědět

    Dobrý den, prosím, těsto se nenechává nakynout?Děkuji, Alena


    1. // Odpovědět

      Zdravím, ne -po vypracování rovnou z těsta děláte rohlíčky, ani na plechu nemusí kynout. Ať se podaří, Žaneta

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *