Tradiční zákusky

Bezé z vlašských ořechů

11.10.2016

Chystali jsme se na návštěvu, na kterou jsem chtěla upéct něco podobného máničkám, které již dříve měly v rodině velký úspěch. V jedné z mých oblíbených kuchařek jsem narazila na recept z bezé, které je doplněno o vlašské ořechy. Protože, už začíná sezona ořechů a mnoho z vás je začne sbírat na vánoční cukroví, rozhodla jsem se podělit o tento recept. Kdo vyzkoušel máničky, bude mu postup povědomý. Krém do těchto bezé je odlišný. Má pěnovo-krémovou konzistenci a když ho doplníte o mandlové aroma nebo přidáte pravou vanilku, skvěle spojí chuť ořechových bezé.

Co budu potřebovat

Na bezé/korpusy
vlašské ořechy100 g vlašských ořechů
kukuřičný škrob2 lžičky kukuřičného škrobu
Vejce4 bílky
cukr200 g pískového cukru
želatina4 plátky želatiny

Na krém

Vejce2 žloutky
cukr20 g pískového cukru
vanilkový cukrlžičku vanilkového cukru /vanilku
mléko250 ml mléka
smetana250 ml smetany ke šlehání
kakaokakao na posypání

Jak na to
Troubu předehřeji na 100 °C.
Vlašské ořechy na jemno umelu robotem. Dám si studené čerstvé bílky do mísy robotu a šlehací metlou na nejvyšší otáčky vyšlehám do pevného sněhu. Přidám k nim cukr a znovu šlehám, až ve sněhu necítím krystalky cukru.
Do mletých ořechů zamíchám škrob a tuto směs přidám ke sněhu. Zlehka zamíchám a směsí plním cukrářský sáček s hvězdicovitou zdobičkou. Na dva plechy vyložené pečícím papírem nanáším větší kulaté hromádky o průměru 6 cm. Z dávky mi vznikne 18 hromádek na bezé.
Dám péct do trouby na jednu hodinu.
Zatím, co se mi korpusy pečou připravím si krém. Želatinu namočím do vody a nechám nabobtnat.
Žloutky vyšlehám s cukrem do pěny. Mléko si přivedu k varu a naleji k žloutkové směsi.
Směs nad parou šlehám do té doby, než se vytvoří pěnovo-krémová konzistence.
Želatinu vymačkám a zamíchám ji do horké pěny. Směs se želatinou nechám zchladnout. Jak začne směs želírovat vyšlehám smetanu do tuha a zamíchám ji do směsi. Dám znovu do chladu.
Polovinu upečených korpusů posypu kakaem a na druhou polovinu nanesu zchladlý krém pomocí cukrářského sáčku se zdobičkou. Druhou polovinu korpusu s kakaem položím na krém.
Ihned podávám, nebo dám do lednice.

test ikonyTip

V původním receptu je psáno v krému amaretto. To jsem bohužel neměla, tak jsem přidala vanilku. Do krému se může přidat i mandlové aroma.

Z našeho e-shopu:

velikonocni-formy
vykrajovatka
koreni
razitka
pytliky
brcka
valecky
previous arrow
next arrow
Přejít na e-shop

Mohlo by vás také zajímat

Žádné komentáře

Odpovědět