Chystali jsme se na návštěvu, na kterou jsem chtěla upéct něco podobného máničkám, které již dříve měly v rodině velký úspěch. V jedné z mých oblíbených kuchařek jsem narazila na recept z bezé, které je doplněno o vlašské ořechy. Protože, už začíná sezona ořechů a mnoho z vás je začne sbírat na vánoční cukroví, rozhodla jsem se podělit o tento recept. Kdo vyzkoušel máničky, bude mu postup povědomý. Krém do těchto bezé je odlišný. Má pěnovo-krémovou konzistenci a když ho doplníte o mandlové aroma nebo přidáte pravou vanilku, skvěle spojí chuť ořechových bezé.
Co budu potřebovat
Na bezé/korpusy
100 g vlašských ořechů
2 lžičky kukuřičného škrobu
4 bílky
200 g pískového cukru
4 plátky želatiny
Na krém
2 žloutky
20 g pískového cukru
lžičku vanilkového cukru /vanilku
250 ml mléka
250 ml smetany ke šlehání
kakao na posypání
Jak na to
Troubu předehřeji na 100 °C.
Vlašské ořechy na jemno umelu robotem. Dám si studené čerstvé bílky do mísy robotu a šlehací metlou na nejvyšší otáčky vyšlehám do pevného sněhu. Přidám k nim cukr a znovu šlehám, až ve sněhu necítím krystalky cukru.
Do mletých ořechů zamíchám škrob a tuto směs přidám ke sněhu. Zlehka zamíchám a směsí plním cukrářský sáček s hvězdicovitou zdobičkou. Na dva plechy vyložené pečícím papírem nanáším větší kulaté hromádky o průměru 6 cm. Z dávky mi vznikne 18 hromádek na bezé.
Dám péct do trouby na jednu hodinu.
Zatím, co se mi korpusy pečou připravím si krém. Želatinu namočím do vody a nechám nabobtnat.
Žloutky vyšlehám s cukrem do pěny. Mléko si přivedu k varu a naleji k žloutkové směsi.
Směs nad parou šlehám do té doby, než se vytvoří pěnovo-krémová konzistence.
Želatinu vymačkám a zamíchám ji do horké pěny. Směs se želatinou nechám zchladnout. Jak začne směs želírovat vyšlehám smetanu do tuha a zamíchám ji do směsi. Dám znovu do chladu.
Polovinu upečených korpusů posypu kakaem a na druhou polovinu nanesu zchladlý krém pomocí cukrářského sáčku se zdobičkou. Druhou polovinu korpusu s kakaem položím na krém.
Ihned podávám, nebo dám do lednice.
Tip
Žádné komentáře