Hodně lidí má v podvědomí, že připravit moučník z odpalovaného (pařeného) těsta je složité a tak si raději zajdou do cukrárny na hotový věneček. Když se budete držet několika základních rad pro přípravu odpalovaného těsta, zaručeně se vám povedou krásné a chutné věnečky. Po upečení je těsto lehké, duté a vhodné na plnění krémem.
Krém jsem do těchto věnečků zvolila poctivý žloutkový podle starého receptu a přidala šlehačku. Věnečky na povrchu jen cukruji, protože klasické věnečky z cukrárny s cukrovou polevou nám přijdou sladké a hlavně takové nepříjemně ulepené. Tyto věnečky peču většinou na rodinné oslavy a vždy mají úspěch.
Co budu potřebovat (cca 20 ks)
na těsto:
320 ml vody
100 g másla
špetka soli
230 g hladké mouky
4 vejce
na krém:
125 ml mléka
1 vejce
3 žloutky
50 g domácího vanilkového cukru
20 g kukuřičného škrobu
80 g másla
70 g moučkového cukru
250 ml smetany ke šlehání 40%
Jak na to
Do hrnce s nepřilnavým povrchem si dám vodu, máslo a sůl. Vše nechám v hrnci vařit, až začne směs probublávat nasypu do tekuté směsi mouku a stále míchám. V hrnci se mi vše začne spojovat a po chvíli vaření se mi vytvoří hustá kaše. Těsto dále míchám, až se začne ode dna odlepovat a tvořit pevná koule. Těsto stále obracím v hrnci asi 3 minuty. Tuhé těsto nechám vychladnout a troubu si předehřeji na 200 °C horní a spodní ohřev.
Vychladlé těsto si dám do mísy a začnu ho šlehat. Postupně přidávám jedno vejce za druhým, ale každé postupně zašlehám do těsta. Přidáním vajec začne být těsto měkké a tvárnější.Pokud se mi zdá těsto příliš tuhé přidám ještě jedno vejce. Na dva plechy si dám pečící papír. Do cukrářského sáčku si dám jen trochu těsta, a to proto, aby se mi těsto ze sáčku lépe vytlačovalo. Sáček nikdy neplním celý. Na pečící papír tvaruji kruhy o velikosti požadovaných věnečků, a to tak, že zdobícím sáčkem obkroužím kruh dvakrát dokola a konec těsta jako by odtrhnu. Odtrženou část uhladím prstem namočeným ve vodě. Na jeden plech se mi vejde cca 10 věnečků. Před vložením do trouby věnečky postříkám vodou, aby při pečení vyskočily a byly vysoké. Během pečení neotvírám troubu a věnečky peču 20 minut.
Mezitím, co se věnečky pečou připravím si krém.
V mléce rozmíchám vejce, žloutky, vanilkový cukr a škrob. Ve vodní lázni směs začnu vařit. Směs stále míchám do té doby, než zhoustne. Hustou směs dám vychladnout a občas promíchám. Změklé máslo vyšlehám s cukrem. Vychladlou směs přendám do mísy s máslem a vše vyšlehám. Smetanu se ztužovačem vyšlehám do tuhé šlehačky.
Když jsou věnečky na povrchu zlatavé a na dotek tvrdé, jsou správně upečené. Věnečky nechám vychladnout a ještě teplé je rozříznu pilkovým nožem.
Do cukrářského sáčku se zdobičkou si dám žloutkový krém a nanesu ho na spodní část věnečku. Takhle krém nanesu na všechny spodní části. Se šlehačkou to opakuji. Krém a šlehačku přiklopím vrchní části věnečku. Věnečky pocukruji a uchovávám v lednici.
5 Komentáře
Dobrý den, mohu se zeptat na zkušenost se skladováním ještě nenaplněných věnečků? Jak dlouho si mohu předpéct dopředu? A jak skladovat. Děkuji předem.
Zdravím, s tím zkušenosti bohužel nemám, zatím jsem je plnila hned. Myslím, že když budou v sáčku nebo uzavřené doze tak zgumovatí. Tři dny dopředu bych je klidně pekla. S pozdravem Žaneta
Dobry den z Nagana,
Prosim pekne, venecky v troube krasne vyrostly, ale po vytazeni hned spadly, splaskly.
Ceho bych se mel vyvarovat pro priste …?
Dekuju
Zdravím, doporučuji příště péct o trochu déle a po upečení troubu nechat otevřenou a věnečky nechat „dopect“, aby nebylab tak prudká změna teploty. Po upečení ještě v troubě, by kurka věnečku měla být na dotek tvrdá. S pozdravem Žaneta
Dekuju 👍