Letos jsme objevili kousek od nás lesík, ve kterém roste plno borůvčí, maliníků a ostružin. S bandaskou a dětmi jsem se vypravila pár borůvek posbírat, abych něco borůvkového mohla zase upéct. K narozeninám jsem dostala krásnou bábovkovou formu, a tak jsem měla jasný plán. Upéct bábovku, která bude jemná, šťavnatá, borůvkové vůně i chuti.
Bábovka je opravdu jemná díky bílému jogurtu. Jogurt jsem použila kozí domácí, ale vy můžete použít jakýkoliv bílý živý jogurt. Dále je bábovka velmi vláčná a šťavnatá díky lesním borůvkám. Chuť bábovky je příjemně nakyslá, o což se postaral jogurt, citron a borůvky. Lesní borůvky jsou křehčí, a tak jsem je před pečením zmrazila. Při vmíchání do těsta se nerozmačkají a zachovají si svůj tvar.
Bábovka vydrží chutná i tři dny. Ten třetí den mi zbyl poslední kousek, který byl snad nejlepší. Můžete tedy bez obav péct bábovku s předstihem a dát si ji vícekrát třeba ke snídani.
Co budu potřebovat
4 vejce
150 g moučkového cukru
100 g bílého jogurtu
75 g slunečnicového oleje
citronovou šťávu z ½ citronu
1 lžíci vanilkového cukru
2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
220 g hladké mouky
¼ lžičky soli
80 g lesních borůvek
Jak na to
- Předehřeji troubu na 180 °C, bábovkovou formu vymažu máslem/sádlem a dle potřeby formy vysypu moukou.
- Vejce s cukrem i vanilkovým cukrem dám do mísy robotu a s nástavcem šlehače vyšlehám v nadýchanou pěnu. Šlehám cca 3 minuty.
- Při snížených otáčkách šlehání do směsi naleji olej, jogurt a citronovou šťávu. Nechám vše krátce promíchat.
- Mouku smíchám s kypřícím práškem, solí a postupně přisypávám za stálého ručního míchání do ušlehané směsi.
- Borůvky ( mražené) zamíchám do připraveného těsta.
- Těsto naleji do bábovkové formy a dám do předem rozehřáté trouby péct na 45 minut.
- Jestli je bábovka dostatečně propečená zkontroluji špejlí.Pokud špejle zůstane suchá, babovku nechám ve formě zcela vychladnout.
- Vychladlou bábovku opatrně z formy vyklopím a pocukruji.
Z našeho e-shopu:
3 Komentáře
Dobry den, rad bych se zeptal, jak pocitat gramaz surovin, pokud bych chtel testo na tuhle dobrutku na 4 babovky …?
Dekuju,
Robert
Dobrý den, pak je potřeba množství surovin násobit 4 🙂
Děkuji za recept, velmi láhodná. Dovolila jsem si přidat borůvek víc a výsledek byl stejně výborný. S pozdravem Monika.