Bábovky Peču podle vás

Bábovka Mraveniště

17.1.2022

Bábovky ráda peču hlavně přes zimu, když máme chuť na sladkou snídani s čajem nebo kakaem. Přišel ideální čas, vyzkoušet bábovku s vaječným likérem. Vaječný likér vám určitě zbyl z Vánoc.  Pokud ne, můžete si jednoduše vaječný likér předem připravit doma. Na konci receptu se dozvíte, jak na ten náš vaječňák.

Jako každý rok, jsem vyráběla vánoční jedlé dárky, a tím byl i vaječný likér. Použila jsem na něj domácí vajíčka pro krásně žlutou barvu. Před pečením bábovky, jsem se pustila znovu do přípravy vaječného likéru. Bábovka je s vaječným likérem vláčná, voňavá a nažloutlé těsto nese krásný kontrast s čokoládou. Čokoládová rýže vytvoří v bábovce čokoládové tečky, které připomínají mravenečky. I když je bábovka s vaječným likérem, tak dětem moc chutnala – možná pro její název, nebo čoko zrníčka.

Recept zaslala Hana Nestávalová

Co budu potřebovat
máslo250 g másla
cukr250 g moučkového cukru
vanilkový cukr1 lžíci vanilkového cukru
vejce5 vajec
vaječný likér125 ml vaječného likéru
mouka300 g hladké mouky
kypřící prášek1 kypřící prášek do pečiva
posyp60 g čokoládové rýže

Jak na to

  1. Všechny ingredience jsou pokojové teploty. 
  2. Troubu předehřeji na 170 -180 °C.
  3. Změklé máslo, 200 g cukru, vanilkový cukr a žloutky dám do mísy robotu a vyšlehám do světlé pěny. Na nižší otáčky zašlehám vaječný likér.
  4. Bílky začnu šlehat, po chvilce přisypu zbytek moučkového cukru a dál šlehám v tuhý sníh. 
  5. Sníh důkladně zamíchám do žloutkové směsi. 
  6. Mouku smíchám s kypřícím práškem, čokoládovou rýží a tuto sypkou směs vmíchám do našlehaného těsta. 
  7. Formu na bábovku zobrazit na e-shopu vymažu olejem a těsto vliju do formy.
  8. Bábovku peču 40-50 minut, ke konci pečení formu přikryju alobalem.
  9. Pomocí špejle zkontroluji, jestli je bábovka dostatečně upečená. 
  10. Bábovku nechám ve formě cca 3 minuty a ještě teplou ji vyklopím, aby úplně vychladla. Před podáváním pocukruji. 

 

Domácí vaječný likér

Co budu potřebovat
mléko500 ml plnotučného mléka
Vejce4 žloutky
vanilkový luskvanilku na špičku nože
cukr60 g krupicového cukru
rum100 ml rumu
skořice mletá½ lžičky mleté skořice
sůl¼ lžičky soli

Postup

  1. Mléko s vanilkou a skořicí nechám na menší stupeň zahřívat.
  2. Žloutky s cukrem a solí vyšlehám do světlého krému. 
  3. Ke žloutkové směsi přimíchám trochu teplého mléka a následně směs za stálého míchání naleji do mléka. 
  4. Směs míchám a vařím dokud nezačne houstnout. 
  5. Nakonec přidám rum a nechám likér vychladnout. 
  6. Vaječný likér přeliji do láhve a skladuji v chladu. 

Z našeho e-shopu:

velikonocni-formy
vykrajovatka
koreni
razitka
pytliky
brcka
valecky
previous arrow
next arrow
Přejít na e-shop

Mohlo by vás také zajímat

Žádné komentáře

Odpovědět