Buchty a řezy Koláče

Bramborová bublanina se šveskami

30.7.2018

Minulý víkend jsme byli na rodinné návštěvě na jižní Moravě a odnesli jsme si krásné velké švestky. Hned jsme s manželem dostali chuť na bramborové knedlíky se švestkami. Takže jasná volba. Na oběd byly bramborové knedlíky plněné švestkami a sypané perníkem. Ze zbývajících švestek jsem upekla bramborovou bublaninu, která mě zaujala v jedné kuchařce. Jak je známo, bramborové těsto se švestkami je výborná kombinace. Bramborová bublanina je toho důkazem. Bublanina je nadýchaná a vláčná s mírně bramborovou chutí. Švestky celé bublanině dávají příjemnou svěží ovocnou chuť. Celou bublaninu jsem pak posypala skořicovým cukrem.

Co budu potřebovat

na těsto:

  • 4 vejce
  • 200 g moučkového cukru
  • špetku soli
  • trochu citronové kůry
  • 200 g brambor
  • 80 g pšeničné krupice
  • 300 g čerstvých švestek

na posypání:

Jak na to

Brambory si uvařím ve šlupce. Když brambory vychladnou, oloupu je a na struhadle najemno nastrouhám.  

Předehřeji troubu na 170 °C horkovzduch. Švestky rozpůlím, odstraním pecku a každou půlku ještě rozkrojím.

Žloutky s cukrem si dám do mísy a vyšlehám do pěny. Když je směs nadýchaná světležlutá přidám k ní sůl, citronovou kůru a předem nastrouhané brambory. Nastrouhané brambory zatřu do žloutkové směsi. Zbylé bílky vyšlehám do pevného sněhu. Sníh s krupicí postupně zamíchám do směsi z brambor.

Plech vyložím pečícím papírem a naliji na něj připravené těsto, které rozetřu a uhladím. Na těsto pokladu připravené čtvrtky švestek a plech vložím do rozehřáté trouby na 20-30 minut péct. Jakmile povrch těsta zezlátne, je bublanina upečená. Pro jistotu zkusím test špejlí. Píchnu špejli do těsta a když je špejle po vytažení suchá, bublanina je správně upečená.

Bublaninu nechám vychladnout.

Moučkový cukr smíchám se skořící a celou bublaninu pocukruji. Bublaninu nakrájím na kostky a podávám.

 

Z našeho e-shopu:

koreni-na-cajove-susenky
vykrajovatka
koreni
razitka
pytliky
brcka
valecky
previous arrow
next arrow
Přejít na e-shop

Mohlo by vás také zajímat

Žádné komentáře

Odpovědět