Během vánočních svátků nejraději kromě vánočky peču i šneky na různé způsoby. Obměňovat se dá nejen těsto, ale i náplň v nich. Do kuchařky jsem v létě připravila máslové šneky s pudingem a rybízem. Kdo najde pod stromečkem mojí novou kuchařku, tak si v létě s přebytkem rybízu jistě poradí.
Ale zpět k tomuto receptu. Brusinky, které jsou v zimním období celkem snadno v obchodech k dostání, chuťově připomínají právě červený rybíz. Čerstvé brusinky narozdíl od červeného rybízu musíte tepelně zpracovat, jinak jsou trpké a kyselé. Povařením s cukrem se z nich stává sladko-kyselá omáčka skvělé chuti a díky velkému obsahu pektinu bude i husté konzistence.
Skvělou zimní snídaní budou právě brusinkoví šneci, které si můžete připravit, až do konce ledna z čerstvých brusinek.
Co budu potřebovat ( na 12 ks)
na těsto:
400 g hladké mouky
60 g moučkového cukru
½ lžičky soli
15 g droždí
55 g rozpuštěného másla
180 ml mléka
2 menší vejce
1 lžící pomerančové šťávy
nebo kůru z bio pomeranče
na náplň:
300 g čerstvých brusinek
90 g krupicového cukru
pomerančovou šťávu z 1 pomeranče
Jak na to
Příprava těsta:
- Mléko mírně ohřeji, rozdrobím do něj droždí a přidám lžičku cukru, mouky a zamíchám. Na teplejším místě nechám vzejít kvásek.
- Po 15 minutách dám do mísy robotu všechny ingredience na těsto včetně zpěněného kvásku a nechám 15 minut pomocí robotu těsto vypracovávat.
- Když je těsto vláčné a nelepivé, těsto mírně popráším v míse moukou a zakryji utěrkou. Pokud se těsto více lepí, zapracuji do něj ještě trochu mouky.
- Těsto nechám na teplém místě 40 minut kynout. Dobře nakynuté těsto by se mělo zvětšit dvojnásobně.
- Po 30 minutách kynutí si připravím náplň.
Příprava náplně:
- Brusinky s cukrem a pomerančovou šťávou dám do hrnce a nechám na mírném plameni vařit do změknutí. Po 5 minutách brusinky změkly a náplň má konzistenci marmelády.
- Náplň nechám vychladnout.
Tvarování a pečení:
- Vykynuté těsto na pomoučeném vále rozválím na obdélník cca 40 x 30 cm.
- Těsto rovnoměrně potřu brusinkovou náplní, jen nechám asi 1 cm okraje.
- Plát s náplní zavinu, jako roládu a nakrájím na 2 cm kousky.
- Formu na muffiny vyložím papírovými košíčky a kousky do nich položím řezem nahoru.
- Šneky nechám v košíčkách 30 minut kynout a mezitím si předehřeji troubu na 170 °C.
- Šneky peču v troubě 15-20 minut do zlatava.
- Po upečení nechám šneky v košíčkách na mřížce vychladnout.
- Před servírováním pocukruji a v košíčkách podávám.
Z našeho e-shopu:
Žádné komentáře