Jako druhý Halloweenský recept jsem připravila dýňový chlebíček, který je zajímavý tím, že při rozkrojení je těsto dvojbarevné s motivem netopýra. Zvolit ale můžete motiv jaký chcete, měnit ho můžete podle období a tento recept můžete vytáhnout vždy, když na něj budete mít chuť. Stačí jen mít to správné vykrajovátko.
Abyste tohoto efektu dosáhly, je třeba upéct dvě těsta. Jedno těsto je tmavé v mém případě z něj vznikl netopýr a druhé je světlé s dýňovým pyré. Dýně nejen, že dodá chlebíčku příjemnou chuť, ale i krásně žlutou barvu. Netopýr tak v chlebíčku více vynikne a kakaové s dýňovým těstem se skvěle doplňuje.
Výsledný chlebíček je hodně vláčný. Po upečení se vám možná bude zdát chlebíček více mastný, ale když počkáte jak vychladne, bude jen vláčný a chutný i druhý den.
Co budu potřebovat
na tmavé těsto:
- 100 g másla
- 60 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 200 ml mléka
- 170 g hladké pšeničné mouky
- 6g kypřícího prášku do pečiva
- 2 lžíce práškového kakaa
na světlé těsto:
- 150 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 3 vejce
- 150 g dýně Hokaido
- 150 ml mléka
- 250 g hladké pšeničné mouky
- 10g kypřícího prášku do pečiva
Jak na to
- Nejdříve si připravím tmavé těsto. Změklé máslo s cukrem vyšlehám do pěny a postupně při mírném šlehání přidávám vejce. Mouku si smíchám s práškem do pečiva a kakaem. Do vyšlehané směsi vliji mléko a postupně zamíchám mouku.
- Troubu si předehřeji na 180 °C.
- Chlebovou formu si vyložím pečícím papírem, těsto do ní rozetřu a povrch těsta uhladím.
- Formu s těstem vložím do předehřáté trouby a peču 15-20 minut.
- Upečený kakaový chlebíček nechám vychladnout ve formě a pak na mřížce. Po vychladnutí ho rozkrájím na 2 cm široké plátky. Z plátků chlebíčku pomocí vykrajovátka vykrojím netopýry
- Teď si udělám světlé těsto. Dýni nakrájím na kostky a uvařím ji. Uvařenou dýni rozmixuji na hladké pyré.
- Změklé máslo s cukrem vyšlehám do pěny a postupně zašehám vejce. Do směsi přidám dýňové pyré, mléko a postupně zamíchám mouku smíchanou s práškem do pečiva.
- Chlebovou formu si vyložím pečicím papírem a třetinu těsta dám do formy. Na těsto položím těsně vedle sebe vykrojené netopýry. Zbytek světlého těsta rozetřu kolem a na netopýry, tak aby byly netopýři zakryti světlým těstem.
- Formu vložím do znovu rozehřáté trouby a peču cca 40 minut. Pomocí šlejle vyzkouším jestli je chlebíček dostatečně upečený.
- Chlebíček nechám chvíli ve formě a poté ho vyklopím na mřížku a nechám úplně vychladnout. Před podáváním pocukruji.
Tip
Pro ještě lepší chuť můžete do světlé části těsta přidat lžičku dýňového koření
4 Komentáře
Kolik je potřeba na světlé těsto mouky a jaké?(Dýnový chlebíček s netopýrem)
Děkuji Jitko za upozornění, opraveno 🙂
Moc se mi tento recept líbí. Jen se zeptám: není to tmavé těsto vysušené, když se vlastně peče dvakrát?
Milá Jano, kakové těsto mi nepřišlo suché, chlebíček je celkově vláčný, takže dvojí pečení mu neublíží. Doufám, že vám bude chutnat a povede se. Jen doporučuji zvolit jednoduchá vykrajovátka( např. srdíčko, aby moc nemělo malých záhybů) na tmavé těsto. Žaneta