Jahody nám začínají na zahrádce rychle dozrávat, tak jsem z jejich nasbírané části připravila můj oblíbený jahodový krém. Tento krém nejčastěji připravuji do dětských dortů, protože moje děti jahody milují a krém je svěží. Máslové krémy dělám jen výjimečně, raději dáváme přednost lehčím krémům. Ale tento jahodový krém, i když je z větší částí máslový je lehký, ovocný a chutný jako jahodová zmrzlina.
Krémem, jsem tentokrát neplnila dortový korpus, ale košíčky z lineckého těsta. Recept na linecké košíčky je z mé oblíbené staré kuchařky Moučníky a sladkosti. Linecké těsto mě příjemně překvapilo tím, jak je křehké a dobré. Jahodové košíčky se skvěle hodí třeba na dětskou oslavu a můžete je ozdobit nejen jahodami.
Co budu potřebovat
na těsto:
180 g hladké mouky
130 g másla
50 g cukru
3 žloutky
malou špetku jedlé sody nebo amonia
na krém:
250 g čerstvých nebo mražených jahod
20 g vanilkového pudingu v prášku
2 lžíce moučkového cukru
150 g másla
dále:
pár čerstvých jahod
Jak na to
Nachystám si formičky ve tvaru košíčků a předehřeji troubu na 180°C.
Všechny ingredience na těsto v míse smíchám a hnětením s postupným přidáváním trochou mouky vytvořím těsto, které se nelepí. Těsto rovnou vyválím na cca 5mm silný plát a pomocí kulatého vykrajovátka vykrojím kolečka, která jsou ve velikosti košíčků. Vykrojená kolečka těsta přendám do košíčkových formiček a ještě trochu těsto zatlačím do formičky. Formičky s těstem skládám na pečící plech a poté dám plechy péct do rozehřáté trouby. Košíčky peču kolem 8 minut, až okraje jsou trochu tmavší, košíčky z trouby vyndám a nechám je vychladnout. Upečené a vychladlé těsto z formiček vyklopím a nachystám si krém na naplnění.
Jahody rozmixuji na pyré a naliji ho do hrnce. K jahodovému pyré přidám pudingový prášek a na plameni vařím, míchám do úplného zhoustnutí. Když má jahodové pyré konzistenci pudingu nechám ho vychladit a poté jahodovou směs dám do mísy a šlehám pomocí robotu 5 minut. Dále do mísy přidám cukr, změklé máslo a dál šlehám 15 minut. Vznikne mi nadýchaný jahodový krém, kterým naplním košíčky. Krém dám do zdobícího sáčku se zdobící špičkou a krém nanáším na každý košíček.
Na krém pokladu jahody a podávám. Košíčky uchovávám v lednici a před podáváním je z lednice na několik minut předem vyndám, aby krém povolil.
6 Komentáře
Moc pekne, jen se chci zeptat. Nemusi se testo dat nejdrive do chladnicky? Dekuji za odpoved
Milá Markéto, těsto nemusíte dávat do lednice, v tomto případě je to zbytečné 🙂 pěkný den, Žaneta
Moc dekuji za odpoved:)
Dobry den,
jake je prosim mnozstvi vetsich kosicku?
Dekuji
Dobrý den, to bohužel netuším, ale na tuto dávku by tak 20-30 formiček mělo stačit.
Dekuji moc