Netradiční zákusky

Jahodové linecké košíčky

2.6.2018

Jahody nám začínají na zahrádce rychle dozrávat, tak jsem z jejich nasbírané části připravila můj oblíbený jahodový krém. Tento krém nejčastěji připravuji do dětských dortů, protože moje děti jahody milují a krém je svěží. Máslové krémy dělám jen výjimečně, raději dáváme přednost lehčím krémům.  Ale tento jahodový krém, i když je z větší částí máslový je lehký, ovocný a chutný jako jahodová zmrzlina.

Krémem, jsem tentokrát neplnila dortový korpus, ale košíčky z lineckého těsta. Recept na linecké košíčky je z mé oblíbené staré kuchařky Moučníky a sladkosti. Linecké těsto mě příjemně překvapilo tím, jak je křehké a dobré. Jahodové košíčky se skvěle hodí třeba na dětskou oslavu a můžete je ozdobit nejen jahodami.   

Co budu potřebovat

na těsto:
mouka180 g hladké mouky
máslo130 g másla
cukr50 g cukru
Vejce3 žloutky
jedlá sodamalou špetku jedlé sody nebo amonia  

na krém:
jahody250 g čerstvých nebo mražených jahod
vanilkový lusk20 g vanilkového pudingu v prášku
cukr2 lžíce moučkového cukru
máslo150 g másla

dále:
jahodypár čerstvých jahod  

Jak na to

Nachystám si formičky ve tvaru košíčků a předehřeji troubu na 180°C.

Všechny ingredience na těsto v míse smíchám a hnětením s postupným přidáváním trochou mouky vytvořím těsto, které se nelepí. Těsto rovnou vyválím na cca 5mm silný plát a pomocí kulatého vykrajovátka vykrojím kolečka, která jsou ve velikosti košíčků. Vykrojená kolečka těsta přendám do košíčkových formiček a ještě trochu těsto zatlačím do formičky. Formičky s těstem skládám na pečící plech a poté dám plechy péct do rozehřáté trouby. Košíčky peču kolem 8 minut, až okraje jsou trochu tmavší, košíčky z trouby vyndám a nechám je vychladnout. Upečené a vychladlé těsto z formiček vyklopím a nachystám si krém na naplnění.

Jahody rozmixuji na pyré a naliji ho do hrnce. K jahodovému pyré přidám pudingový prášek a na plameni vařím, míchám do úplného zhoustnutí. Když má jahodové pyré konzistenci pudingu nechám ho vychladit a poté jahodovou směs dám do mísy a šlehám pomocí robotu 5 minut. Dále do mísy přidám cukr, změklé máslo a dál šlehám 15 minut. Vznikne mi nadýchaný jahodový krém, kterým naplním košíčky. Krém dám do zdobícího sáčku se zdobící špičkou a krém nanáším na každý košíček.

Na krém pokladu jahody a podávám. Košíčky uchovávám v lednici a před podáváním je z lednice na několik minut předem vyndám, aby krém povolil.

Z našeho e-shopu:

koreni-na-cajove-susenky
vykrajovatka
koreni
razitka
pytliky
brcka
valecky
previous arrow
next arrow
Přejít na e-shop

Mohlo by vás také zajímat

6 Komentáře

  • Reply Marketa 10.8.2018 at 12:05

    Moc pekne, jen se chci zeptat. Nemusi se testo dat nejdrive do chladnicky? Dekuji za odpoved

    • Reply Žaneta 11.8.2018 at 17:22

      Milá Markéto, těsto nemusíte dávat do lednice, v tomto případě je to zbytečné 🙂 pěkný den, Žaneta

  • Reply Marketa 14.8.2018 at 18:50

    Moc dekuji za odpoved:)

  • Reply Iva 6.3.2024 at 21:46

    Dobry den,

    jake je prosim mnozstvi vetsich kosicku?

    Dekuji

    • Reply Žaneta Kleinová 10.3.2024 at 16:16

      Dobrý den, to bohužel netuším, ale na tuto dávku by tak 20-30 formiček mělo stačit.

  • Reply IVA 14.3.2024 at 20:55

    Dekuji moc

  • Napsat komentář: Žaneta Cancel Reply