Tropické ovoce, které se nám teď nabízí v mnoha obchodech jsou právě čerstvé fíky. Málokdo fíky pěstuje na své zahradě, a tak nezbývá než sáhnout po těch dovezených, které jsou na pohled krásné, i když jim chybí ta správná sladkost. V dětství jsem jedla fíky u babičky na zahradě a dodnes si vzpomínám na tu jejich chuť a křehkost. Manžel přinesl z obchodu pár čerstvých fíků protože jsem se mu zmínila, že bych zkusila udělat Pavlovu s fíky a karamelem. Když se chystám dělat jakýkoliv sněhový korpus se šlehačkou je celá rodina nadšená. Důkazem je i to, že všech šest kousků bylo snědeno během hodiny. Malé Pavlovy s fíky a karamelem jsou sladší variantou, než klasika s jahodami nebo kiwi. Když přidáte do karamelu malou špetku soli, vytvoříte tak úžasnou kombinaci chuti.
Co budu potřebovat (na 6 ks)
na korpus:
- 4 bílky
- 200 g krupicového cukru
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžíci jablečného octa
na dozdobení:
- 200 ml smetany ke šlehání 40 %
- čerstvé fíky
na karamel:
- 50 g cukru
- 50 g másla
- 30 ml smetany ke šlehání
Jak na to
Bílky pokojové teploty si vyšlehám do pevného sněhu, ke kterému přisypu cukr a dál šlehám ještě 5 minut, aby se mi cukr úplně rozpustil. Vznikne mi tak pevný lesklý sníh do kterého ještě přidám škrob a ocet. Lžící tyto ingredience ve sněhu zamíchám, aby vznikl hladký sníh. Připravím si plech s pečícím papírem na který budu tvarovat Pavlovy.
Rozehřeji si troubu na 150 °C.
Cukrářský sáček se zdobičkou si naplním připraveným sněhem a na pečící papír tvaruji korpusy. Na plech by se mi mělo vlézt 6 kulatých korpusů o průměru cca 7 cm. Začínám od pomyslného středu základny pro korpus. Nastříkám si ze sněhu kruh a poté udělám ze sněhu jako by ohraničení tak, že na vnější stranu nanesu další vrstvu sněhu stále s pomocí cukrářského sáčku. Vznikne mi tak mistička s otvorem uprostřed. Když mám 6 nastříkaných korpusů, vložím plech do rozehřáté trouby a snížím teplotu na 100 °C. Korpusy peču při této teplotě hodinu.
Správně upečené korpusy jdou snadno oddělat od pečícího papíru a jsou dostatečně na povrchu tvrdé a mají trochu zlatavou barvu. Korpusy nechám vychládnout na mřížce.
Fíky si umyji a nakrájím na tenké půlměsíčky. Smetanu si vyšlehám v tuhou šlehačku a naplním ji cukrářský sáček se zdobičkou. Šlehačku nanesu na každý sněhový korpus a ozdobím nakrájenými fíky. Pavlovy si dám do lednice a připravím si karamel na polití.
Cukr si nasypu do hrnce a zahřívám na plotně do úplného rozpuštění a zkaramelizování. Jak má karamel krásně jantarovou barvu přidám k němu máslo a míchám do té doby, než se máslo rozpustí a spojí se s karamelem. Následně přidám smetanu, odstavím hrnec z plotny a míchám, až je karamel hladký. Karamel by měl být zezačátku tekutý a postupně jak chládne, tak tuhne. Až je karamel vlažný a polotekutý, polévám jim pomocí lžičky Pavlovy.
Pavlovy je nejlepší nechat několik hodin odležet, aby korpusy nasály vlhkost šlehačky.
Žádné komentáře